„Instituțiile de învățământ reorganizate în filiale își pierd statutul de persoană juridică, dar rămân să activeze în aceeași clădire, localitate, cu personalul și contingentul de elevi pe care îl aveau și până la reorganizare. Respectiv, acest instituții apar în raportul Ministerului Finanțelor ca indicator „minus”, deoarece acestea nu mai au raport financiar direct. Autorii articolului au comparat datele Ministerului Finanțelor, care fac referire la situația rețelei instituțiilor școlare de la sfârșitul anului 2017, cu cele oferite de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și de Biroul Național de Statistică în anul de studii 2018-2019. Prin urmare, perioadele de raportare din cele două surse oficiale sunt interpretate în mod eronat, diferit, fapt ce a contribuit la dezinformarea opiniei publice”, se mai arată în declarație.

Monica Babuc a menționat, într-o postare video pe Facebook, că Guvernul Filip a stopat procesul de închidere a școlilor, reușind, totodată, să majoreze semnificativ salariile de bază ale cadrelor didactice. Portalul Mold-Street a scris însă că cifrele prezentate de Babuc sunt contrazise de statisticile Ministerului de Finanțe, care arată că 46 de școli s-au închis într-un an.

Șeful de la Finanțe, Ion Chicu, a reacționat la scurt timp. „Acolo, unde s-au închis unele instituții la decizia autorităților publice locale (majoritatea - până la moratoriul anunțat de Guvern), numărul de copii (care trebuiau, de altfel, să se nască în perioada „istoriei de succes”) este extrem de mic. În orice caz, nimeni n-a închis școala din cauză că „de la centru” a venit indicație „să se economisească bani” din contul educației, iar cifrele confirmă aceasta”, a scris pe Facebook Ion Chicu.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!