Grup închis de consultanță

„După mai mulți ani activați în cadrul unei companii de construcții, am înțeles cu ce se confruntă oamenii atunci când sunt în căutarea unei locuințe și, mai ales, că nu cunosc anumite aspecte. Atunci mi-a venit ideea de a crea consultații imobiliare și chiar seminare pe aceste teme, după care am fondat și un grup închis pe Facebook, care se numește Ghid Imobiliar. Acolo oamenii pot primi informația necesară, le spun despre ultimele tendințe din domeniul imobiliar și le ofer consultații oficiale, online, de la distanță, încercând să rezolvăm sau să prevenim anumite probleme. De cele mai dese ori oamenii întâmpină o dificultate în ceea ce privește corectitudinea actelor și ce presupune în sine o tranzacție imobiliară corectă, ce trebuie să facă și unde, astfel încât totul să fie perfect legal și corect”, a povestit Victoria Dercaci.

Chirie versus achiziție

„Cred eu că fiecare din aceste capitole are locul său pe piața din Republica Moldova, doar că eu mă canalizez mai mult spre partea de vânzare-cumpărare, ceea ce presupune în ansamblu domeniul meu. Mă bucur foarte mult să văd totuși că oamenii au înțeles direcția corectă și ceea ce fac, au învățat să ceară de la companiile de construcții ceea ce cu adevărat le aparține. Au avut un impact calitativ mare seminarele organizate, pentru că pe Facebook nu poți prinde atât de multă informație. Dacă e să vorbim despre capitolul chirii, atunci aici e mult mai simplu decât în cadrul unei tranzacții de vânzare-cumpărare, unde riscul este mult mai mare. De asta și sunt alături de cei care, într-adevăr, nu știu cum să înceapă căutările unui apartament în Chișinău”, a explicat agentul imobiliar.

Capcanele agențiilor

„În cadrul unor oferte, de obicei, se spun anume acele aspecte pe care compania le cunoaște foarte bine și știe că acea persoană are mare nevoie anume de ele. Ce îți propune fiecare este să poată crea o impresie generală despre un complex locativ. Însă aspectele pe care cumpărătorul nu le cunoaște sunt multe: deseori întâlnesc cazuri când actele nu au fost perfectate corect din punct de vedere juridic, vorbesc despre înregistrarea apartamentelor și anume despre numerele cadastrale, sau mai exact cum sunt înregistrate acele imobile”, a punctat Victoria Dercaci.

„Întrebarea cu care începe o tranzacție imobiliară, este dacă apartamentul are un număr cadastral deplin și este înregistrat la Agenția Servicii Publice la nivel de încăpere izolată. Un alt aspect important ar fi autorizația de construcție și certificatul de urbanism, care descriu în ansamblu numărul de etaje al obiectivului aflat în construcție. Atrageți atenția ca ele să fie neapărat prezente”, a adăugat aceasta.

Unde începe și se finalizează tranzacția

„Un aspect important în cumpărarea unui apartament sau a unei case este partea juridică. La fel de important este să mergeți la notar să autentificați un contract de vânzare-cumpărare, apoi la Agenția Servicii Publice, pentru a nota acel imobil. Deci, dacă vi se spune că o să perfectați actele la finalul construcției și când va fi blocul finalizat, aceasta nu este o procedura corectă și, mai ales, nu este sigură. Trebuie să înțelegem că o tranzacție corectă începe doar în fața unui notar și mai apoi la cadastru, obligatoriu. Un alt aspect este locația și prețul. Pe termen lung, ar trebui să ne intereseze din ce materiale de construcții sunt executate acele obiective. Vă îndemn să optați pentru blocuri de calcar și cărămidă roșie, la fel, pentru varianta albă de calitate”, a recomandat experta.

Nu așteptați scumpiri majore

„Nu se schimbă multe în ultimii ani la capitolul tendințe și prognoze pe piața imobiliară de la noi. Nici măcar la nivel de prețuri, cereri sau oferte nu sunt „turbulențe” majore. Asupra unui singur aspect sunt de acord analiștii pieței imobiliare, că în 2019 nu avem niciun motiv să ne așteptăm la scumpiri majore”, a spus ea.

„Domeniul imobiliarelor însă devine tot mai complex de la an la an. Dezvoltatorii propun deja nu doar apartamente în variantă albă, dar și la cheie, fapt care este foarte binevenit. Solicitările au început să crească considerabil la capitolul apartamente la cheie, ceea ce ne obligă să ne conformăm cerințelor. Regula de aur pe care trebuie să o învățăm în acest domeniu, fie că achiziționăm o casă, ori un apartament, este simplă și se aplică și în alte domenii: suntem prea săraci ca să investim în apartamente ieftine”, a menționat Victoria Dercaci.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!