Polițistul din Munchen care i-a impresionat pe români: Am stat și eu la coadă la alegerile prezidențiale din 2014

Polițistul din Munchen care i-a impresionat pe români: Am stat și eu la coadă la alegerile prezidențiale din 2014

Poliţistul din Munchen care le-a vorbit românilor obosiţi de atâta stat la coadă la vot este născut la Brașov, dar a plecat din România când era foarte mic. Îl cheamă Martin şi are 31 de ani. A povestit pentru Digi24 că el însuşi a stat la coadă la vot cu soţia lui, cetăţean român, la alegerile prezidenţiale din 2014 și poate înţelege furia oamenilor. În plus, spune că este mândru de originile sale și consideră România țara sa-mamă.

„Am văzut o mulţime de oameni care aştepta în faţa Consulatului şi voia să voteze. Am fost eu însumi în această situaţie. Am stat acum patru ani (alegerile prezidenţiale) la o astfel de coadă. Am stat cu soţia mea care voia să voteze şi am înţeles din experienţa de atunci că oamenii pot deveni furioşi, că este o situaţie tensionată. În cazul nostru nu a fost altfel, soţia mea a stat opt ore la coadă şi nu a putut să voteze pentru că a trebuit să meargă la muncă. Şi din cauza asta am reuşit să mă pun imediat în locul oamenilor, acum.

Vezi și: Moment emoționant la Munchen: Unui polițist i-au dat lacrimile când zeci de români i-au mulțumit pentru că i-a ajutat să voteze (VIDEO)

Publicitate

În timpul intervenţiei noastre am vorbit cu oamenii, le-am povestit care este situaţia, am mai vorbit şi despre una-alta (râde). Vorbesc cu mare drag română, pentru că este un bun exerciţiu pentru mine, am încercat să învăţ singur şi atunci când am şansa să vorbesc română, o fac. Întotdeauna încerc să-mi atrag simpatia oamenilor vorbindu-le în limba maternă, măcar jumătate în limba lor. Oamenii au reacţionat pozitiv la început şi amuzaţi. Prima reacţie e mereu „aaa, eşti român”, iar eu spun mereu „înţeleg aşa, doar puţin”, „vorbeşte doar puţin” şi atunci discuţia începe să curgă, am început să vorbim despre situaţia de acolo, normal, simţi furia oamenilor de acolo.

Oamenii voiau să înţeleagă ce se întâmplă, au tot povestit că au călătorit şi 500 de kilometri ca să voteze, că aşteaptă de 5 ore la coadă şi că le era teamă sau şi-au închipuit că nu mai pot să voteze din cauza prezenţei poliţiei acolo. Atunci am observat că oamenii au devenit nelinştiţi. Mi-am dat seama şi din ce strigau, nu vreau să reproduc acum, nu erau, din punct de vedere politic, tocmai inofensive, erau lozinci critice şi pot să înţeleg asta ținând cont de situaţia actuală din România.

Lucrez la o unitate specială a poliţiei, suntem instruiţi să acţionăm acolo unde sunt mulţimi de oameni, suntem des la meciuri de fotbal, pe stadion, din acest punct de vedere, pentru mine nu a fost o situaţie neobişnuită. Şi m-a descurcat bine acolo, nu m-am aşteptat în niciun moment la violenţă. Am putut să evaluez situaţia, cum sunt oamenii, voiau doar să voteze şi nu puteau.

Mi-au dat şi lacrimile, am fost foarte emoţionat şi din simplul motiv că la început le-am spus oamenilor că pot vota dacă sunt pe teritoriul consulatului şi a trebuit să-mi încalc această promisiune. Eu însumi am fost dezamăgit. Şi faptul că oamenii mi-au mulţumit în ciuda acestui lucru, în ciuda faptului că erau - şi e de înţeles - furioşi m-a impresionat. Nu primeşti prea des un mulţumesc la astfel de evenimente politice, când o tabără este nemulţumită.Citește mai departe pe digi24.ro.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal