Cum a evoluat comerțul dintre RM și UE după DCFTA și care sunt tendințele în primul trimestru al anului 2019 (INFOGRAFIC)

Cum a evoluat comerțul dintre RM și UE după DCFTA și care sunt tendințele în primul trimestru al anului 2019 (INFOGRAFIC)Țările membre ale Uniunii Europene continua să reprezinte principalul partener economic al Republicii Moldova. La fel ca în ultimii 10 ani, și în primul trimestru al anului 2019, cea mai mare parte a exporturilor moldovenești a fost orientată spre piața UE, fiind în creștere cu aproape 4% față de perioada similară a anului trecut.
Astfel, la aproape cinci ani de la semnarea Acordului de Asociere cu UE (iunie 2014), care a dus la crearea Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA) și eliminarea barierelor tarifare și non-tarifare între ambele părți, economia moldovenească pare să fi adoptat un nou model de dezvoltare – cel bazat pe exporturi.

Țările membre ale Uniunii Europene continua să reprezinte principalul partener economic al Republicii Moldova. La fel ca în ultimii 10 ani, și în primul trimestru al anului 2019, cea mai mare parte a exporturilor moldovenești a fost orientată spre piața UE, fiind în creștere cu aproape 4% față de perioada similară a anului trecut.

Astfel, la aproape cinci ani de la semnarea Acordului de Asociere cu UE (iunie 2014), care a dus la crearea Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA) și eliminarea barierelor tarifare și non-tarifare între ambele părți, economia moldovenească pare să fi adoptat un nou model de dezvoltare – cel bazat pe exporturi.

În perioada 2006-2014, ponderea Uniunii Europene (UE) în exportul de mărfuri a variat în jurul nivelului de 50%. După crearea Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător cu UE, cota exportului spre UE a fost în continuă creștere de la 53,3% în 2014, la 61,9% în 2015, 66% în 2016 și 68,8% în 2018.

Potrivit experților, dinamica exportului de bunuri și servicii din Republica Moldova este în strânsă corelare cu evoluția economică din UE. Coeficientul de corelație dintre valorile Produsului Intern Brut (PIB) al UE și exportul moldovenesc este de 94%. „Această constatare relevă faptul că exportul moldovenesc este puternic influențat de evoluțiile economice din spațiul UE. S-a constatat că, creșterea PIB-ului UE cu 1% determină majorarea exporturilor de bunuri și servicii moldovenești cu circa 0,87%”, menționează expertul economic din cadrul Centrului Analitic Independent Expert-Grup, Alexandru Fală.

În toată această perioadă, sectorul agroalimentar a fost principalul beneficiar al DCFTA. Exportul de produse agroalimentare a crescut, în perioada anilor 2015 – 2017, cu 44%. O creștere de 11% a exportului s-a înregistrat și în sectorul industrial.

Top cinci categorii de produse exportate în UE (2014 - 2018):

 • Utilaje și aparatură
 • Produse textile
 • Produse agricole 
 • Băuturi
 • Fier și oțe

„După 4 ani de implementare a DCFTA, constatăm că principalii beneficiari au fost exportatorii din sectorul agro-alimentar, în special de cereale și alte produse contingentate, fapt ce confirmă efectul pozitiv al eliminării barierelor tarifare din calea comerțului cu produse agroalimentare odată cu implementarea DCFTA. Sectorul industrial la fel a avut de beneficiat, însă, într-o măsură mai mică comparativ cu cel agroalimentar, din simplu motiv că schimburile comerciale cu produsele industriale deja erau destul de liberalizate și până la DCFTA, iar principalii beneficiari au fost industria automotive și textilele”, explică expertul economic Adrian Lupușor.


Exportul a continuat să crească și în primul trimestru al anului 2019. Potrivit datelor oferit de Biroul Național de Statistică, în ianuarie-martie 2019, exporturile de mărfuri au totalizat 733 de milionale de dolari SUA, volum superior celui realizat în perioada similară anului trecut cu 8,1%. Dintre acestea, exporturile de mărfuri destinate țărilor Uniunii Europene au depășit 470 de milionae de dolari SUA, ceea ce constituie peste 64% din totalul exporturilor din țara noastră, fiind cu 3,6% mai mult față de ianuarie-martie 2018.

TOP 5 țări europene unde Republica Moldova exportă cele mai multe produse (ian - martie 2019)

România - 195.488.640 dolari (26,67% din total)
Italia - 82.680.320 dolari (11,28%)
Germania - 63.551.530 dolari (8,67%)
Polonia - 26.644.240 dolari (3,64%)
Republica Cehă - 12.186.970 dolari (1,66%)

La capitolul mărfuri importate din UE în RM, trebuie să menționăm că după crearea Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător, în sectorul agroalimentar acestea s-au diminuat cu 4%, iar în sectorul industrial cu 15%.

În 2018, ponderea importurilor de mărfuri din țările Uniunii Europene (UE-28) a fost de 49,5% în total importuri.

În ianuarie-martie 2019 importurile de mărfuri au constituit 1,3 miliarde de dolari SUA, volum superior celui înregistrat în perioada corespunzătoare din anul 2018 cu 2,9%. Din acesta, importurile de mărfuri din țările Uniunii Europene (UE-28) au ocupat o cotă de 47,8%, cifrându-se la 653 de milioane de dolari SUA (cu 1,5% mai mult, comparativ cu ianuarie-martie 2018).

Top 5 țări europene de unde Republica Moldova importă cele mai multe produse (ian - martie 2019)

România - 180.112.920 dolari (13,19% din total)
Germania - 114.221.670 dolari (8,37%)
Italia - 85.523.020 dolari (6,26%)
Polonia - 44.127.440 dolari (3,23%)
Franța - 40.644.530 dolari (2,98%)


De menționat că în cazul țărilor Uniunii Europene gradul de acoperire a importurilor cu exporturile în ianuarie-martie 2019 a fost de peste 72%, iar cu țările CSI nici 28%. Astfel, cu țările UE balanța comercială s-a încheiat cu un deficit de 182 de milioane de dolari SUA, cu 3,6% mai mic față de aceeași perioadă a anului trecut. În același timp, cu țările CSI deficitul balanței comerciale a fost de peste 264 de milioane de dolari, în creștere cu 21%.

„În acești ani, comerțul bilateral dintre Republica Moldova și Uniunea europeană a devenit mai echilibrat, nivelul de acoperire a importurilor cu exporturi a crescut de la 49% în 2014, la 65% în 2018. Aceasta a fost determinat de o serie de factori. Deprecierea monedei naționale, care a scumpit importurile și a permis exporturilor să concureze mai ușor pe piața UE, diminuarea fenomenului de re-export spre CSI, care a dus la reducerea importurilor din UE (o bună parte din exporturile spre Rusia erau de fapt re-exporturi, în baza importurilor din UE, însă, acum acest fenomen a scăzut esențial), dar și creșterea competitivității multor producători autohtoni pe piața UE”, conchide Adrian Lupușor.

Avem puterea să ne ajutăm unii pe ceilalți….

Dacă și tu crezi că ceea ce citești pe acest site sunt informații importante, atunci susține munca redacției AGORA cu un abonament digital ca să devină mai bună, să facă știri deosebite, interviuri mai interesante, articole și povești care să te facă să vrei să le recitești și să le distribui prietenilor tăi.

Mai mult, răsplătim fiecare abonat cu un set de produse locale, împachetate cu dragoste de echipa de la From the Heart Shop, astfel contribuim împreună la promovarea produselor de-acasă, din Moldova.

Devino de astăzi Susținător, Fan sau Ambasador AGORA

Vezi și aceste știri
Comunismul și bancurile: Sistemul politic cu cele mai multe glume în meniu

Comunismul și bancurile: Sistemul politic cu cele mai multe glume în meniu

Tocmai 16 decese, cauzate de COVID-19, în ultima duminică din septembrie

Tocmai 16 decese, cauzate de COVID-19, în ultima duminică din septembrie

Elvețienii au votat pentru legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex

Elvețienii au votat pentru legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex

Advertoriale
Ei sunt campionii schimbării 2021. Personalități din diverse domenii au fost premiați pentru implicare (FOTO)

Ei sunt campionii schimbării 2021. Personalități din diverse domenii au fost premiați pentru implicare (FOTO)

Proiecte de dezvoltare a sectorului TIC pe agenda „Moldova ICT Summit: The Future of Digital”

Proiecte de dezvoltare a sectorului TIC pe agenda „Moldova ICT Summit: The Future of Digital”

Istoriile de succes ale eroilor din spatele schimbărilor majore în Programul Operațional comun România - Republica Moldova (VIDEO)

Istoriile de succes ale eroilor din spatele schimbărilor majore în Programul Operațional comun România - Republica Moldova (VIDEO)

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
  Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
 • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Viața de deputat, între glamour și birocrație. Discuție cu fostul parlamentar Vadim Pistrinciuc (AUDIO)
 • De la 11, cu Veaceslav Platon despre promisiunile electorale ale lui Veaceslav Valico
Cele mai populare
 • 1
  Protest împotriva rezultatelor alegerilor parlamentare din Rusia, la apelul Partidului Comunist
 • 2
  Scopul autorităților în privința emigranților: Până-n 2025, 25% dintre moldovenii aflați în străinătate să își dorească să revină acasă și 50% din cei reveniți să fie reintegrați cu succes
 • 3
  Titlurile din presa străină despre dezvăluirea Nataliei Morari: De la „revelația șocantă” la „declarația care a adus furtună”
 • 4
  PUN către PAS: „Numiri abuzive în funcții, eliberări pe criterii de partid și concursuri trucate” (VIDEO)
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.