Persoane juridice

În 2018, întreprinzătorii au declarat venituri de pese 382 miliarde de lei, cu 14 miliarde de lei mai mult decât în 2017, dar și cheltuieli de 357 de miliarde de lei.

Cea mai mare pondere a venitului declarat le revine celor din domeniul comerțului – 49,1%. Urmează industria prelucrătoare, cu 16,1%, activitățile din domeniul financiar și asigurări, precum și construcții – câte 13,2%. Iar cea mai mică pondere revine domeniului informațiilor și comunicațiilor – 8,4%.

Persoane fizice

Iar persoanele fizice au declarat venituri de aproape 60 de miliarde de lei, în creștere cu 11% față de anul 2017, majoritatea câștigurilor, adică 46 de miliarde de lei, fiind obținută din salarii. Pe locul doi se plasează veniturile obținute din dividende – peste șase miliarde de lei.

Totodată, s-a înregistrat o scădere a câștigurilor obținute din livrarea producției agricole și de peste hotare.

Desemnarea de 2%

Tot mai multe persoane sunt interesate să aloce 2% din banii destinați pentru achitarea impozitelor unor organizații necomerciale. În 2018, s-au înregistrat 36.768 de declarații în acest sens, cu 30% mai multe decât în 2017.

Suma potențială spre desemnare constituie peste opt milioane de lei. Aceasta nu este una finală. Sumele urmează a fi validate de Serviciul Fiscal de Stat după ce va analiza declarațiile depuse. Se va verifica dacă ele au fost depuse până la data de 2 mai, dacă persoanele au plătit impozitele pe venit în termen, dacă nu înregistrează restanțe, dar și dacă a fost desemnat un singur beneficiar.

În total, pentru veniturile obținute în 2018, au fost depuse 468.270 de declarații: peste 147 de mii – din partea persoanelor juridice, iar 320 de mii – din partea celor fizice.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!