Legea care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2019, prevede interzicerea treptată a comercializării pungilor și produselor din plastic în Republica Moldova. În deschiderea evenimentului de marți, reprezentanții Ecovisio ne vor arăta exemple concrete de pungi care nu corespund normelor, dar care încă le mai găsim în supermarketuri sau piețe.    

De la deputatul Lilian Carp, unul dintre autorii proiectului, vom încerca să aflăm de ce nu s-a mers până la capăt cu prevederi clare legate de implementare și respectarea legii, cum s-a întâmplat că au dispărut sancțiunile din lege, dar și dacă se va reveni cu anumite rectificări.

Instituția responsabilă de examinarea contravențiilor este Agenția pentru Protecția Consumatorului. Ce a făcut în acest sens autoritatea, cum a urmărit respectarea legii și dacă are competența să aplice sancțiuni, ne va spune Ion Mateescu, șef Direcție în cadrul APCSP, Direcția asigurarea intereselor consumatorilor și siguranța ocupațională. 

Citește și: Sacoșele nimănui. Cum o schimbare de un alineat a făcut inutilă legea cu privire la interzicerea pungilor din plastic

Și pentru că unii din primii vizați sunt retailerii din domeniul alimentar, și nu numai, vom vrea să auzim și vocea lor. Cum se descurcă, ce schimbări au făcut în activitate lor, le-a fost sau nu afectat bugetul de această normă și dacă au alternativă pentru substituirea pungilor și produselor din plastic, ne vor povesti reprezentanții companiei METRO și Dumitru Vasilescu, specialist politici UNDP.

Așadar, nu uita să-ți rezervi în agendă seara de 4 iunie. Dă fuga și te înregistrează -  https://forms.gle/1es6Nr96yy2ibFy67.

Accesul la eveniment este gratuit, dar în limita locurilor disponibile.

„ON&OFF the Record” este organizat de Agora.md în parteneriat cu Youth Association ASIST

Realizarea acestui eveniment este posibilă datorită suportului generos din partea poporului American și Britanic prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și UK aid. Conținutul acestui material ține de responsabilitatea redacției AGORA și nu reflectă în mod necesar viziunea Uk aid, USAID sau a Guvernului Statelor Unite.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!