Mita în ruble transnistrene, legală? Răspunsul oferit de instituțiile statului

Mita în ruble transnistrene, legală? Răspunsul oferit de instituțiile statului
Foto: CPR Moldova

Este sau nu legală mita oferită sau primită în ruble transnistrene? Este întrebarea la care a încercat să afle răspuns Centrul de Politici și Reforme (CPR) din Moldova, după ce ar fi primit informații cu privire la existența unei asemenea practici. Organizația a expediat instituțiilor de drept mai multe solicitări de informații cu privire la acest subiect. Care au fost răspunsurile, vedeți mai jos.

CPR Moldova și-a propus să verifice dacă, într-adevăr, cadrul legal existent nu permite tragerea la răspundere în cazurile în care mita este în ruble transnistrene. Inspectoratul General al Poliției (IGP) a confirmat temerea. „Unitatea monetară (ruble transnistrene) recunoscută în regiunea transnistreană nu poate constitui obiect al infracțiunilor prevăzute de art. 236, 324 și 325 din Codul Penal, din considerentul că aceste bancnote nu sunt recunoscute de către Republica Moldova și de alte state străine”, se arată în răspunsul IGP.

„Teoretic, un funcționar public sau un alt factor de decizie ar putea cere mită în ruble transnistrene, ca, ulterior, acesta să meargă în stânga Nistrului și să folosească banii în propriul interes, fie să îi convertească în orice valută (lei, dolari, euro etc.), fie să achiziționeze anumite bunuri de valoare (bijuterii, produse etc.). Iar pentru faptul că a luat mita în ruble transnistrene, acesta este absolvit de pedeapsa penală. Această lacună legislativă permite săvârșirea mai multor infracțiuni economice fără a fi pedepsit. Prin răspunsul său, IGP a confirmat că nu poate fi pedepsită nici falsificarea și punerea în circulație a rublelor transnistrene falsificate. Însă a atenționat că aceste acțiuni ar putea fi calificate ca escrocherie sau cauzarea de daune materiale prin înșelăciune sau abuz de încredere”, a menționat CPR Moldova.

Răspunsuri evazive de la CNA, PCCOCS și Procuratura Anticorupție

La aceleași întrebări, Centrul Național Anticorupție (CNA), Procuratura pentru Combaterea Crimei Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) și Procuratura Anticorupție (PA) au răspuns evaziv, enunțând că nu ține de competența lor să elaboreze instrucțiuni explicative sau metodologii, Parlamentul fiind cel care adoptă și interpretează legile.

„Niciuna din instituțiile menționate nu a putut da clar un răspuns dacă constituie sau nu infracțiune luarea de mită în ruble transnistrene, precum și nu a putut oferi un răspuns dacă au existat asemenea precedente sau sesizări parvenite în adresa instituțiilor”, a subliniat organizația.

Iar Procuratura Generală a îndemnat experții să consulte hotărârea Curții Europene pentru Drepturile Omului în cauza Ziaunys împotriva Republicii Moldova.

Prin decizia din 2016, Curtea Europeană a recunoscut că deși bancnotele emise ilicit și contrar legii în stânga Nistrului nu sunt considerate bani și nu pot fi puse în circulație, acestea, totuși, pot avea o valoare materială. Prin urmare, odată ce au o valoare materială, acestea ar putea fi utilizate ca obiect al infracțiunilor de corupție.

Concluzii

„Mită se consideră primirea sau oferirea banilor, a titlurilor de valoare, a unor privilegii, sau a altor bunuri sau avantaje sub orice formă. Chiar dacă rublele transnistrene nu pot fi considerate valută în formă clasică, deoarece nu cad sub incidența articolelor 1 şi 2 din Legea nr. 1232 din 15.12.1992 cu privire la bani, acestea pot fi calificate drept bunuri materiale din momentul în care acestea pot fi convertite în auto-proclamata RMN în orice alte bunuri sau beneficii. Calitatea de mită o pot avea nu doar obiectele licite, ci și cele ilicite, cum ar fi, de exemplu, drogurile”, au conchis experții.

Aceștia au recomandat plenului Curții Supreme de Justiție să vină cu o hotărâre unde să fie specificat clar că aceste bancnote pot constitui obiectul unei infracțiuni cu caracter corupțional, chiar dacă nu sunt recunoscute drept valută.

„CSJ deja a emis o hotărâre explicativă la 22.12.2014 „cu privire la aplicarea legislației referitoare la răspunderea penală pentru infracțiunile de corupție”, însă în ea nu se regăsesc explicații exprese privitor la clasificarea obiectului infracțiunii în cazurile de corupție”, a menționat organizația

„Totodată, este necesară adoptarea unei legi de interpretare a articolelor din Codul Penal privitor la cazurile de corupție, ce ar include rublele emise în așa-zisa RMN drept obiect al infracțiunilor cu caracter corupțional, întrucât interpretarea oficială a legilor (cu excepția celor constituționale) se realizează exclusiv de Parlament prin adoptarea legilor de interpretare (art. 72. alin.(2) din Legea cu privire la actele normative)”, a mai subliniat CPR Moldova.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Germania a fost eliminată de la Cupa Mondială în faza grupelor

Germania a fost eliminată de la Cupa Mondială în faza grupelor

Kliciko admite că locuitorii Kievului ar putea rămâne fără încălzire până la primăvară, în cazul unor noi atacuri asupra orașului

Kliciko admite că locuitorii Kievului ar putea rămâne fără încălzire până la primăvară, în cazul unor noi atacuri asupra orașului

Miniştrii de externe ai OSCE cred că Rusia trebuie să ajungă în faţa justiţiei, pentru crimele de război din Ucraina

Miniştrii de externe ai OSCE cred că Rusia trebuie să ajungă în faţa justiţiei, pentru crimele de război din Ucraina

Advertoriale
LUXADAL DENT – locul în care experiența unică a pacientului reprezintă scopul echipei zi de zi

LUXADAL DENT – locul în care experiența unică a pacientului reprezintă scopul echipei zi de zi

Acum și în sectorul Râșcani! Kaufland a deschis cel de-al patrulea magazin din Chișinău (FOTO, VIDEO)

Acum și în sectorul Râșcani! Kaufland a deschis cel de-al patrulea magazin din Chișinău (FOTO, VIDEO)

Descoperă noile oferte Moldcell potrivite pentru toată familia

Descoperă noile oferte Moldcell potrivite pentru toată familia

EMISIUNI
 • PROFESIONIȘTII| Pictor: „Artistul poate și trebuie să nu fie flămând și sărac” (VIDEO)
  PROFESIONIȘTII| Pictor: „Artistul poate și trebuie să nu fie flămând și sărac” (VIDEO)
 • PROFESIONIȘTII | Activist civic: „Există stereotipurile că tot ce fac oamenii din ONG-uri, fac doar pentru bani. Acei oameni nu sunt activiști civici” (VIDEO)
 • Prepare for Future #11, Marcela Lefter - Viitorul energetic al Moldovei și al întregii planete
 • Moldova, I am back! | Alina Perju, tânăra care a revenit din Franța pentru a îmbunătăți viața sătenilor din sudul țării
 • Prepare for Future #10. Svetlana Dimitrioglo și Cătălina Bacalâm, despre digitalizarea globală a industriei fashion
Cele mai populare
 • 1
  Gradul de vulnerabilitate pentru compensații la energia consumată, deja disponibil pe compensatii.gov.md. Cum verificăm
 • 2
  Unde se pot adresa cetățenii nemulțumiți de categoria de vulnerabilitate energetică atribuită
 • 3
  78% dintre toți solicitanții de compensații au fost încadrați în categoria foarte vulnerabilă. Statistică expusă de Dan Perciun
 • 4
  Dacă săptămâna viitoare s-ar organiza alegeri prezidențiale, Maia Sandu ar obține încă un mandat
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.