Prima ședință din cel de-al treilea dosar deschis pe numele lui Platon a fost amânată

Prima ședință din cel de-al treilea dosar deschis pe numele lui Platon a fost amânată

Prima ședință din cel de-al treilea dosar deschis pe numele lui Veaceslav Platon a avut loc joi, la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani. Ședința a fost însă amânată, pentru că Platon nu a primit materialele cauzei în limba rusă, a spus avocatul controversatului om de afaceri. Singurele detalii pe care le-a oferit presei sunt că noul dosar a fost inițiat în baza declarațiilor făcute de deputatul Ilan Șor.

„Ședința a fost amânată pentru 7 iunie, din motiv că acuzatorul de stat până în prezent nu a înmânat lui Veaceslav Platon rechizitoriul tradus în limba rusă, limba pe care o posedă. Legea prevede că nu poate fi expediată cauza în instanță fără a înmâna rechizitoriul. Platon nu a făcut cunoștință nici cu materialele cauzei”, a spus avocatul.

Apărătorul a refuzat însă să ofere detalii despre învinuirile care i se aduc clientului său. „Detalii o să vă spunem în ședința preliminară din 7 iunie. În linii generale, dl Șor și-a adus aminte de niște tranzacții pe care dlui le-a făcut și spune că este vinovat clientul nostru. Realitatea este alta, o să vă demonstrăm prin probe care o să fie prezentate în instanță”, a spus acesta.

Publicitate

Și în acest dosar ședințele ar putea fi închise. Din spusele avocatului, procurorul a înaintat deja instanței un demers în acest sens, argumentând că alte cauze penale ar putea fi afectate din cauza prezenței presei.

Ce învinuiri i se aduc lui Platon?

Portalul de știri newsmaker.md a scris că Veaceslav Platon este învinuit de escrocherie în proporții deosebit de mari, în legătură cu furtul din sectorul bancar. Acuzarea se bazează pe declarațiile principalului martor – Ilan Șor. Acesta ar fi spus că ar fi luat și acordat credite la rugămintea lui Platon, care l-a dus în eroare.

Potrivit materialelor cauzei, Platon, folosindu-se de influența asupra conducerii Mondindconbank, l-ar fi convins pe Șor să ia de la această instituție bancară credite pentru șase companii pe care le conducea. Creditele, în sumă totală de peste 23 de milioane de dolari, au fost acordate în perioada decembrie 2013-aprilie 2014.

Drept garanție ar fi servit polițele de asigurare ale companiilor Asito și Moldasig, la care, după cum se menționează în materialele cauzei, Platon deținea pachetul majoritar. În rezultat, banii din conturile companiilor lui Șor ar fi fost transferați în conturile altor companii nerezidente. Șor spune că acestea sunt companiile lui Platon, iar Platon – că sunt ale lui Șor.

O altă învinuire ține de un episod care ar fi avut loc în iulie 2014, când Platon, prin înșelăciune, l-ar fi convins pe Șor, care conducea Consiliul de Administrație la Banca de Economii (BEM), să ia credite în sumă de peste 278 de milioane de lei de la BEM. În materialele cauzei se spune că Platon l-a convins pe Șor că banca va avea de câștigat, așa cum rata dobânzii pentru aceste credite va fi mare. Banii din creditele respective, din conturile companiilor lui Șor, au ajuns la alte companii nerezidente, la fel, aparținute de Șor.

Potrivit acuzării, în noiembrie 2014, Platon l-a convins pe Șor să transfere 1,7 miliarde de lei din conturile acestor companii la altele două – Zenit Management și VEB Solution Corporation. Iar banii pe care Șor i-a primit de la BEM i-ar fi folosit pentru achitarea creditelor la Moldindconbank.

Omul de afaceri Veaceslav Platon a fost condamnat la 25 de ani de închisoare cu executare în dosarul în care este acuzat de escrocherie și corupere a mascaților de la „Pantera”. Decizia a fost luată pe 4 decembrie, de către magistrații Curții de Apel Chișinău.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal