„Discuțiile s-au concentrat pe instalarea abuzivă a unui post de grăniceri transnistreni („Курган Славы”), în perimetrul localității Pohrebea, în locul celui de „miliție”. Sunt irelevante aspectele invocate de partea transnistreană, precum că nu ar fi fost efectuate schimbări de infrastructură și majorări de efectiv. Or, structurile de grăniceri au sarcini specifice, conexe controlului de frontieră”, a menționat, într-un comunicat, delegația noastră în CUC.

Potrivit autorităților de la Chișinău, instalarea unilaterală a acestui nou post de grăniceri „contravine flagrant și prevederilor protocolului ședinței extraordinare a Comisiei Unificate de Control din 16 februarie 2012, prin care s-a decis excluderea „postului de grăniceri”, controlul fiind plasat în responsabilitatea structurilor de poliție și miliție”.

Așa cum subiectul nu a fost inclus pe ordinea de zi, singurul rezultat la care s-a ajuns a fost că observatorii militari vor inspecta locația respectivă, pentru a a verifica dacă sunt respectate prevederile protocolului la care se face trimitere.

„Delegația noastră califică remanierile recente din cadrul pretinselor structuri de forță din stânga Nistrului, și anume de transferare a unor competențe suplimentare la posturi către trupele militare de grăniceri, se înscriu în eforturile administrației regiunii transnistrene de creare a unei „frontiere” în Zona de Securitate. Aceste intenții sunt inacceptabile și contravin acordurilor de bază și protocoalelor semnate în cadrul misiunii de pacificare”, se mai arată în comunicat.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!