Doi deputați propun modificarea sistemului de salarizare în învățământ

Doi deputați propun modificarea sistemului de salarizare în învățământ

Deputații PAS Dan Perciun și Liliana Nicolaescu Onofrei au prezentat o inițiativă legislativă care, potrivit lor, va face mai echitabil și atractiv sistemul de salarizare în învățământ și va facilita majorarea salariilor pentru cadrele manageriale, cadrele didactice, dădace și asistenții de educatori din sistem.

Potrivit parlamentarilor PAS, pentru directori și directorii adjuncți, salariile au ajuns să fie compensate prin plata unor diferențe de salariu, ceea ce reduce atractivitatea acestor funcții extrem de importante în sistem. A fost îngrădită posibilitatea acestora de a preda o disciplină, din cauza stabilirii numărului maxim de ore în discordanță cu prevederile planului-cadru. Plățile pentru activitățile de dirigenție și control al caietelor nu corespund volumului de muncă efectuat. Pentru dădace și asistenți ai educatorului, a fost exclus sporul salarial pentru munca efectuată în grupe în care numărul de copii depășește normativul stabilit.

Proiectul de lege propune următoarele soluții, printre care:

 1. Echilibrarea sistemului de salarizare în educație, astfel încât directorii și directorii adjuncți să beneficieze cu adevărat de majorări salariale. Soluțiile propuse, conform estimărilor deputaților, vor duce la creșterea salariilor cu 5-15% pentru directori și 20% pentru directorii adjuncți.
 2. Sporirea motivației și retribuirea financiară adecvată pentru funcțiile de conducere, pentru a stimula cadrele didactice foarte bune să dorească să ocupe asemenea funcții.
 3. Oferirea unui grad mai mare de flexibilitate privind numărul de ore pe care îl pot preda directorii și directorii adjuncți.
 4. Majorarea numărului de ore plătite lunar pentru activitățile de dirigenție și controlul caietelor, în funcție de numărul de elevi în clasă. Modificările propuse vor majora plata lunară pentru cadre didactice cu sume cuprinse între 270- 430 și 360-720 lei, respectiv.
 5. Protejarea ideii salarizării unice, prin uniformizarea valorii de referință aplicată atât salarizării directorilor, cât și a directorilor adjuncți și cadrelor didactice.
 6. Asigurarea plăților suplimentare pentru dădacele și asistenții de educator, în cazul în care numărul copiilor în grupă depășește normativul stabilit.

Publicitate

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal