În aceeași zi, a fost publicat decretul cu privire la aprobarea renunțării la cetățenia Republicii Moldova pentru 165 de persoane.

Legea privind obținerea cetățeniei moldovenești prin investiție prevede că autoritățile acordă cetățenia Moldovei unui cetățean străin sau unui apatrid care aduce contribuții minime nerambursabile la Fondul de Investiții Publice (FIP), sau dacă a efectuat, timp de 60 de luni, investiții de circa 250 de mii de euro în domeniile de dezvoltare strategică.

Anterior, vicedirectorul Agenției Servicii Publice (ASP), Iulia Petuhov, a anunțat că 23 de cetățeni străini au depus dosarele pentru a obține cetățenia Republicii Moldova în schimbul investițiilor, dar până la acest moment doar o persoană care a aplicat la program a obținut deja pașaportul Republicii Moldova.

Petuhov a dat asigurări că nu vor putea deveni cetățeni ai Republicii Moldova persoane care au comis infracțiuni, care au fost puse sub învinuire sau au calitatea de învinuit în fața Curții Penale Internaționale, sunt date în urmărire de către Interpol, care au obținut venituri din activități criminale, persoane ale căror fonduri provin din surse ilegale sau care au fost găsite vinovate pentru comiterea de infracțiuni cu caracter terorist.

Anterior, expertul Transparency International Moldova Veaceslav Negruţă a spus că autoritățile moldovene nu ţintesc atragerea unor investiţii, ci vând unor străini dreptul de a călători fără vize în UE.

Legea, care functionează și în alte țări, inclusiv unele din Uniunea Europeană, a fost criticată de Comisia Europeană și de experți locali, mai scrie sursa citată.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!