Avocatul Asociației Promo-LEX, Pavel Cazacu, semnalează că reprezentanții miliției continuă să intimideze elevii și profesorii prin prezența lor la evenimentele solemne. Cazacu susține că șase colaboratori ai miliției transnistrene, îmbrăcați în civil, au supravegheat manifestarea de la Gimnaziul Corjova, din satul Corjova, raionul Dubăsari.


Aceeași sursă notează că în preajma Gimnaziul Roghi, din raionul Dubăsari au fost observați opt reprezentanți ai miliției transnistrene, dintre care cinci în uniforme și trei în civil. De asemenea, au fost prezente pe durata întregirii manifestări trei mașini ai miliției transnistrene.

Situația școlilor cu predare în grafia latină din regiunea transnistreană rămâne una critică. La aproape 7 ani de la pronunțarea Hotărârii Curți Europene pentru Drepturile Omului privind încălcarea drepturilor copiilor din stânga Nistrului de către Federația Rusă, care susține regimul de la Tiraspol, aceasta rămâne neexecutată.

Prin Hotărârea CtEDO din data de 19.10.2012 a recunoscut violarea Articolului 2 Protocol 1 – Dreptul la Educaţie de către Federaţia Rusă.  

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!