În total, au avut loc trei explozii, scrie presa rusă cu referire la surse din cadrul serviciilor de intervenție. În cadrul fabricii, ar fi fost produse și depozitate bombe aeriene și componente necesare lor.

Portalul Meduza mai scrie că la „Kristall” se producea trotil.

La această oră, incendiul izbucnit în urma exploziilor a fost localizat. Acesta a afectat o suprafață de aproximativ 1.200 de metri pătrați.

În regiune a fost instituită stare de urgență. Totuși, a fost exclus riscul repetării unei explozii. Unele locuințe din apropiere nu au avut curent electric după incident. Viceguvernatorul regiunii a anunțat că exploziile au spart sticle de pe un perimetru de trei kilometri, fiind vorba de aproximativ 200 de case care au avut de suferit.


Știrea inițială: Cel puțin 19 persoane au fost rănite în urma unor explozii de la o fabrică de explozibili din Federația Rusă, numită „Kristall”. Incidentul a avut loc sâmbătă, 1 iunie, în orașul Dzerjinsk.

Potrivit agenției de presă TASS, la fața locului au intervenit mai mulți salvatori. Majoritatea persoanelor afectat au „răni fragmentate de severitate ușoară până la moderată”.


Conform serviciilor de intervenție, toți angajații fabricii au fost evacuați. Incendiul a afectat în jur de 100 de metri pătrați. Autoritățile au exclus riscul contaminării aerului din zonă.

Presa rusă scrie că incendiul a izbucnit într-o secțiune unde sunt depozitate materiale explozibile și elemente de muniție. Circumstanțele cazului urmează a fi stabilite.

Institutul de cercetări „Cristal” a fost deschis în anii ’50. Este specializat în crearea explozibililor, dar și a tehnologiilor sigure de producere, testare, transportare și distrugere a lor. Începând cu 2011, activează în subordinea companiei de stat „Rostec”.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!