Sondaj: Moldovenii, stare de sănătate și servicii medicale de calitate medie (GRAFIC)

Sondaj: Moldovenii, stare de sănătate și servicii medicale de calitate medie (GRAFIC)

Majoritatea moldovenilor percep starea lor de sănătate ca fiind una statisfăcătoare. Potrivit barometrului de sănătate a populației, cei mai mulți cetățenii ai țării noastre oferă calificativul „mediu” serviciilor medicale din Republica Moldova și consideră că situația sistemului a rămas neschimbată. Mai multe detalii despre percepția oamnilor asupra sănătății, mai jos.

Potrivit barometrului, percepția respondenților privind propria sănătate este în general bună sau foarte bună. O treime dintre intervievați (35,1%) consideră că starea lor de sănătate este una bună sau foarte bună, iar aproape jumătate – că au o stare de sănătate satisfăcătoare. Una din cinci persoane sau peste 20 la sută crede că în general starea de sănătate este rea sau foarte rea.

...

Publicitate

Mai mult de jumătate dintre intervievați (50,5%) au afirmat că suferă de cel puțin o maladie cronică pentru care au nevoie de tratament permanent sau periodic. Rata de prevalență a maladiilor cronice crește odată cu înaintarea în vârstă, astfel 75% dintre bolnavi sunt din această categorie.

Serviciile medicale

Cetățenii moldovenii au, în general, o percepție bună față de calitatea serviciilor medicale prestate în țară. Aproape 39% dintre intervievați le consideră bune, aproape 42% - de calitate medie și peste 11% cred că serviciile medicale sunt proaste.

Părerile respondenților privind evoluția sistemului de sănătate în ultimii cinci ani s-au împărțit aproape în trei părți egale, cu mici diferențe. O treime dintre intervievați (32,1%) consideră că situația în sistemul de sănătate s-a îmbunătățit. O altă treime (30,3%) – că s-a înrăutățit și aproape 33% cred că situația a rămas neschimbată.

În același timp, 27,5% dintre respondenți au apreciat pozitiv direcția reformelor în sănătate. Majoritatea a avut o opinie negativă privind evoluția reformelor în sănătate, aproape 45% consideră că acestea stagnează și nu se mișcă în nicio direcție, 21,6% - că se mișcă într-o direcție greșită, iar 6% nu au răspuns.

Sursele de informare privind serviciile de sănătate

Mai mult de jumătate dintre respondenți (66,2%) se informează despre serviciile de sănătate din mass-media, mai exact de la TV. De pe internet se informează 37,9% dintre cetățenii moldoveni și alți 36,9% - de la colegi, vecini, rude.

Asigurarea medicală

Majoritatea persoanelor intervievate (86%) au confirmat că au poliță medicală. Acoperirea cu asigurare medicală este direct proporțională cu statutul socio-economic. Diferența între categoria săracă asiguraă și chintila săracă este de aproape 11 puncte procentuale. Cei mai mulți neasigurați medical sunt moldovenii care nu au un loc de muncă. Ei reprezintă 56,5%. Aceștia sunt urmați de lucrătorii angajați neoficial sau care muncesc pe cont propriu. Ei reprezintă 8,7%. Printre agricultori, neasigurați sunt 2,2, iar printre emigranți – 7,1%.

Deși dispun de poliță medicală, mai mult de 20% dintre intervievați consideră că asigurarea medicală este inutilă, oricum serviciile medicale trebuie plătite.

Deși 86% dintre respondenți au declarat că sunt asigurați medical, doar 71,4% au menționat că își cunosc drepturile și obligațiile în calitate de persoană asigurată. Mai bine de jumătate dintre ei le află de la medicul de familie și doar aproximativ 14% - au aflat despre drepturi de la Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) sau agențiile teritoriale ale acesteia.

Rezultatele integrale ale barometrului sănătății populației le puteți vedea aici.

Sondajul de opinie a studiat în mod special percepția oamenilor față de propria sănătate, față de calitatea serviciilor medicale, accesibilitatea acestora, evoluția sistemul de sănătate în ultimii cinci ani, direcția reformelor. De asemenea, oamenii și-au expus punctul de vedere față de cele mai importante probleme în sistemul de sănătate, etc.

Notă: Cei mai mulți dintre respondenții la sondaj au fost bărbați (53,7%), la fel ca și locuitorii din zonele rurale (57,7%). Vârsta medie a respondenților a fost de 45 de ani. Majoritatea au studii medii și doar 22% dintre participanții la sondaj au declarat că au studii superioare. Dintre cei chestionați, 35,1% sunt economic activi în sectorul oficial, 2,4% - muncitori în sectorul neformal, 0,9 - muncesc peste hotare, iar categoriile economic inactive constituie 62,4%

Barometrul a fost realizat pe un eșantion de 1318 persoane din cadrul gospodăriilor individuale din 74 de localități rurale și urbane din 18 raioane ale țării. Estimările din sondaj conține o marjă de eroare de +/- 3%.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal