Indicatoare turistice și nu prea. Cum încearcă unii să beneficieze de ele și cum îți poți amplasa un indicator pentru afacerea ta

Indicatoare turistice și nu prea. Cum încearcă unii să beneficieze de ele și cum îți poți amplasa un indicator pentru afacerea ta
Colaj: Agora.md

De câțiva ani, pe drumurile din R. Moldova pot fi observate indicatoare de culoare brună, care ne arată direcția spre obiective de interes turistic. În ce condiții se amplasează acestea și ce obiective pot beneficia de ele? Aflați în articolul AGORA despre cum trebuie să arate indicatoarele de informare turistică, dar și despre cazuri în care instalarea acestora a generat semne de întrebare.

Obiectivele care pot beneficia de indicatoare turistice

Actuala redacție a Regulamentului Circulației Rutiere (RCR) conține 16 tipuri de indicatoare turistice. Inițial, în 2013, în RCR au apărut șase indicatoare de acest fel, iar în 2014 lista a fost completată cu alte zece indicatoare.

Astfel, 16 tipuri de obiective turistice pot beneficia de indicatoare destinate lor: cetatea, mănăstirea, monumentul, rezervația naturală, pensiunea agroturistică, biserica, muzeul, peștera, stațiunea balneoclimaterică, atelierul meșteșugăresc, vinăria, crama vitivinicolă, hipodromul, grădina zoologică și parcarea pentru rulote.

Iată câteva dintre indicatoarele de informare turistică pe care le-am surprins pe mai multe trasee naționale:

Indicatoare instalate în cadrul unui proiect cu finanțare externă

În perioada august 2018-februarie 2019, 134 de indicatoare turistice au fost instalate ca urmare a unui proiect cu susținere financiară externă, inițiat de Ministerul Economiei și Infrastructurii.

Pe câteva dintre acestea le-am observat pe traseele naționale. De exemplu, acest indicator arată drumul spre o vinărie din preajma aeroportului internațional Chișinău.


„A fost un proiect al USAID, pentru vinăriile care au facilitatea de a primi turiști. Noi doar am furnizat datele legate de direcția indicatorului, coordonatele și pozele de la fața locului”, ne-a spus managerul vinăriei ATU, Vlada Balica.

Primele 35 de indicatoare din cadrul proiectului au fost instalate în regiunea centrală a republicii, printre care în raioanele Criuleni și Ialoveni. Este și cazul vinăriei Mihai Sava de la Costești, Ialoveni. Indicatorul poate fi observat pe traseul Chișinău-Hîncești.

Notă: Proiectul a fost inițiat de Ministerul Economiei și Infrastructurii, prin intermediul Administrației de Stat a Drumurilor, cu susținerea Proiectului de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID și Guvernul Suediei și Oficiul Național al Viei și Vinului. Valoarea totală a proiectului în prima fază este estimat la circa 800.000 de lei, din care 60% au fost acoperiți de Proiectul USAID de Competitivitate (circa 550.000 de lei), ONVV – 190.500 lei, restul fiind contribuția autorităților publice (ADS, structurile regionale etc).

Un alt exemplu de indicator instalat în cadrul proiectului este cel care indică direcția spre vinăria Chateau Vartely din Orhei (indicatorul din dreapta). Se estimează că alte circa 80 de indicatoare turistice vor fi instalate în cea de-a doua faza al aceluiași proiect.


Indicatorul din stânga, sub formă de pahar, nu a fost instalat în cadrul proiectului nominalizat. Acest tip de indicator nu există în Regulamentul Circulației Rutiere.

Indicatoare cu semne de întrebare

De altfel, nu toate indicatoare instalate coincid cu cele 16 tipuri de indicatoare turistice prevăzute de RCR.

În următoarele două indicatoare, de exemplu, poziția clădirilor din reprezentarea grafică este inversă cu cea indicată în tipajul de indicator turistic pentru mănăstiri.


Un statut „aparte” îl au indicatoarele care arată direcția spre fabrica Orhei-Vit din orașul Orhei, care nu se regăsesc în lista indicatoarelor rutiere din RCR.


Potrivit șefului departamentului de marketing al Orhei-Vit, instalarea indicatoarelor a fost coordonată cu Primăria Orhei, Poliția, Ministerul Economiei și Administrația de Stat a Drumurilor. Indicatoarele nu sunt turistice, ne-a spus Vitalie Krupenenkov, adăugând că acestea au rolul de a ajuta șoferii de camioane care transportă mere și semifabricate la fabrică.

Șefului Administrației de Stat a Drumurilor Orhei, Veniamin Macari, a confirmat că indicatoarele care arată direcția spre fabrica Orhei-Vit nu sunt turistice, deși au aceeași culoare, și au fost instalate la solicitarea Ministerului Economiei.

În același timp, poliția locală afirmă că instalarea indicatorului nu ține de competența sa și că nu vede o ilegalitate în prezența acestui indicator, care are scop de informare, asta chiar dacă indicatorul lipsește din lista de indicatoare rutiere existente în RCR.

Un alt caz în care un indicator cu semnalmente turistice nu corespunde cu niciun indicator turistic din RCR se află la intrarea în localitatea Sângera din municipiul Chișinău. Acesta indică spre un local din preajmă și conține o reprezentare grafică pe care nu o regăsim în lista celor 16 tipuri de indicatoare turistice din RCR. Solicitat de AGORA, patronul restaurantului a refuzat să discute la acest subiect. Poliția, pe de altă parte, s-a autosesizat în privința instalării acestui indicator.


Ai o afacere cu potențial turistic? Cum îți poți amplasa un indicator

Proprietarii și administratorii de obiective turistice sau afaceri care prezintă interes pentru turiști își pot instala, pe propria cheltuială, un indicator turistic către locația lor, în urma unei coordonări cu autoritățile competente. Primul pas este adresarea la Primărie.

„Se face printr-o coordonare între autoritățile locale, administratorul obiectivului, Inspectoratul Național de Patrulare și acele autorități responsabile de infrastructura drumurilor. Administratorul este interesat ca de la traseu lumea să cunoască unde e vinăria sau pensiunea lui. El suportă cheltuielile, dar coordonează cu autoritățile locale și cu administrația drumurilor”, ne-a spus Stanislav Rusu, ex-directorul fostei Agenții a Turismului din R. Moldova, structură care a propus includerea mai multor indicatoare în RCR și a contribuit la crerea acestora.

Potrivit acestuia, restaurantele, hotelurile și pensiunile se încadrează în lista de obiective turistice. „Dacă are statut de restaurant, el deja prezintă interes. În sălile de ceremonii, de exemplu, oricum se mănâncă. Odată ce este restaurant, are dreptul să aibă indicator”, a spus Rusu pentru AGORA.

„Impozitul de la activitatea economică vine în bugetul local. De acest lucru sunt interesați toți - și localnicii, și proprietarii, și administrația locală. Inițiativa indicatoarelor de semnalizare turistică trebuie să fie susținută, de aici beneficizază toți. Important e ca turiștii să plătească bani și să primească servicii de calitate, iar asta ajută la dezvoltarea localității”, a adăugat Stanislav Rusu, menționând că la elaborarea indicatoarelor turistice s-a ținut cont de standardele internaționale în domeniu.

Potrivit autorităților, amplasarea indicatoarelor de semnalizare turistică pe principalele artere rutiere va contribui la promovarea obiectivelor turistice ale R. Moldova, va facilita accesul vizitatorilor la ele, va dinamiza turismul și va contribui la dezvoltarea turismului intern și receptor.

Avem puterea să ne ajutăm unii pe ceilalți….

Dacă și tu crezi că ceea ce citești pe acest site sunt informații importante, atunci susține munca redacției AGORA cu un abonament digital ca să devină mai bună, să facă știri deosebite, interviuri mai interesante, articole și povești care să te facă să vrei să le recitești și să le distribui prietenilor tăi.

Mai mult, răsplătim fiecare abonat cu un set de produse locale, împachetate cu dragoste de echipa de la From the Heart Shop, astfel contribuim împreună la promovarea produselor de-acasă, din Moldova.

Devino de astăzi Susținător, Fan sau Ambasador AGORA

Vezi și aceste știri
Jurnalistul Valeriu Cațer a plecat la Ceruri: „S-a stins Vulcan-ul”

Jurnalistul Valeriu Cațer a plecat la Ceruri: „S-a stins Vulcan-ul”

EDITORIAL internațional | Îngrijorări belice, o militantă anti-avort în fruntea Parlamentului European și țara care face vaccinarea obligatorie

EDITORIAL internațional | Îngrijorări belice, o militantă anti-avort în fruntea Parlamentului European și țara care face vaccinarea obligatorie

Cifrele mari de pe facturi - revenire la focul din vatră. Oamenii de la sat, nevoiți să facă drum întors de pe calea modernizării (VIDEO)

Cifrele mari de pe facturi - revenire la focul din vatră. Oamenii de la sat, nevoiți să facă drum întors de pe calea modernizării (VIDEO)

Advertoriale
Endava Internship: Avantajele unui stagiu în Applications Management

Endava Internship: Avantajele unui stagiu în Applications Management

IuteCredit a achiziționat 10% din acțiunile Energbank

IuteCredit a achiziționat 10% din acțiunile Energbank

Cum să vă echilibrați alimentația după mesele copioase de sărbători cu ajutorul produselor proaspete? METRO are soluția!

Cum să vă echilibrați alimentația după mesele copioase de sărbători cu ajutorul produselor proaspete? METRO are soluția!

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: Clasa politică, la control (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: Clasa politică, la control (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Ce-și doresc femeile? Ce-și doresc bărbații? (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Pune-un ban deoparte (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Totul despre bani (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Care-i treaba cu șefii, ce mașini conduc și de ce au camere video în birou (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Totul până la președinte: Cum un proverb citit în direct la TV a dus la arestarea unei jurnaliste din Turcia
 • 2
  De săptămâna viitoare taximetrele ar putea renunța la activitate . Care este motivul
 • 3
  Guvernul reacționează la deciziile luate de CTESP Orhei: „Aceste decizii sunt nule”
 • 4
  În Republica Moldova, doar 35% dintre femeile care au cel puțin un copil sunt angajate
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.