Cauciucurile vechi, toxice și la grădinițe: Ce facem cu ele? (FOTO, AUDIO)

Cauciucurile vechi, toxice și la grădinițe: Ce facem cu ele? (FOTO, AUDIO)

Aproape un milion de autoturisme înregistrate oficial în RM au nevoie, de două ori pe an, să își schimbe anvelopele. Astfel, circa 4 milioane de anvelope pentru anotimpul rece și tot atâtea pentru cel cald, care odată la 3 – 4 ani trebuiesc schimbate. Dar, ce se întâmplă cu cauciucurile uzate?

Utilizarea cauciucurilor uzate este întâlnită pe larg în Republica Moldova, începând de la amenajarea spațiilor exterioare ale grădinițelor și terminând cu arderea lor ilegală în timpul sărbătorilor de Paști. Din cauza numărului impunător și a insuficienței unor locuri autorizate de depozitare, sau a fabricilor de reciclare, cetățenii decid să arunce anvelopele pe marginea drumului sau, mai nou, în râuri și lacuri.

Oamenii nu pot nici să le ardă, Legea privind deșeurile interzice orice tip de incinerare și coincinerare a acestora, fiind aplicate sancțiuni de la 12 la 24 de unități convenționale pentru persoanele fizice (între 600 și 1.200 de lei) și de la 120 la 180 de unități convenționale pentru persoanele juridice (între 6.000 și 9.000 de lei).

Ce fac oamenii atunci cu ele? Am întrebat mai mulți șoferi și am aflat că o parte dintre ei le țin acasă, alții le lasă la vulcanizare, în timp ce unii decid să le dea pe mâna copiilor pe post de „jucării”, spre exemplu în timpul Sărbătorilor de Paști.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.