„Conducerea PSRM s-a întâlnit și a discutat situația politică din țară cu comisarul european pentru extindere și vecinătate, Johannes Hahn. PSRM a constatat, cu părere de rău, că reprezentanții blocului ACUM au refuzat, până în ziua de astăzi, să examineze propunerile noastre pentru începerea dialogului”, a scris Ceban pe Facebook.

Deputatul scrie că PSRM rămâne deschis pentru dialog, „însă timpul rămas pentru luarea anumitor decizii se apropie de limita juridică admisibilă”.

„PSRM și-a expus poziția categorică despre faptul că alegerile anticipate sunt un final nefavorabil al situației politice create în țară. Cu toate acestea, abaterea de la deciziile luate în partid sunt inadmisibile. Considerăm că pe parcursul acestei săptămâni se mai poate relua dialogul și găsi o soluție care ar satisface ambele părți, dar și interesele alegătorilor și ale țării”, scrie Ceban.

Potrivit legislației, după ce expiră trei luni de la prima ședință de constituire a Legislativului, președintele are dreptul să dizolve Parlamentul și să numească data alegerilor parlamentare anticipate. Igor Dodon a depus o sesizare la Curtea Constituțională (CC), pentru a vedea dacă acest termen se poate calcula de la data în care au fost confirmate rezultatele alegerilor de către CC. Dodon a spus că, cel mai probabil, termenul limită pentru formarea unei majorități parlamentare va fi data de 9 iunie.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!