„Azi s-a creat situația când trei forțe politice au cucerit simpatia cetățenilor. Însă aceste puteri nu sunt în stare să ajungă la o înțelegere și să formeze o coaliție de guvernare funcțională. Fie acum, fie în viitorul apropiat, chiar dacă o să fie formată o coaliție, alegerile anticipate sunt inevitabile”, a spus Dmitri Kozak.

Oficialul rus a mai menționat că Rusia nu are de gând să se implice în treburile interne ale Republicii Moldova, dar că și-ar dori o politică externă echilibrată din partea viitorului Guvern.

Totuși, întrebat cu cine ar trebui socialiștii să formeze o coaliție, Kozak a spus: „Coaliția trebuie formată în primul rând cu cetățenii, reieșind din interesele momentului. Coaliția trebuie să fie cu acele forțe politice care sunt de acord să încheie, chiar și temporar, un acord ca să aibă loc alegeri parlamentare clare și transparente”.

Șeful statului a menționat că au fost discutate relațiile economice bilaterale. De exemplu, s-a abordat posibilitatea prelungirii măsurii care prevede exportul a cinci categorii de produse fără achitarea taxelor vamale, favoare valabilă doar până pe 1 iulie curent. De asemenea, s-a discutat ca, la acordarea pensiei pentru cetățenii moldoveni  să se ia în calcul stagiul de muncă din Rusia.

Deși vicepremierul rus s-a arătat dispus să răspundă la întrebările jurnaliștilor, Igor Dodon a intervenit, făcându-i semn că e timpul să părăsească sala. Totuși, președintele a spus că marți va avea loc o nouă conferință de presă, unde se va răspunde deja la întrebări. 

În pofida declarațiilor făcute de Dmitri Kozak, anterior, Igor Dodon a negat că vicepremierul rus vine la Chișinău pentru a discutaformarea unei coaliții de guvernare.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!