Analist politic: „Dacă s-ar forma acum o coaliție, ar fi făcută la repezeală și n-ar dura prea mult”

Analist politic: „Dacă s-ar forma acum o coaliție, ar fi făcută la repezeală și n-ar dura prea mult”

Chiar dacă două partide vor reuși să formeze o coaliție, aceasta ar urma să fie făcută la repezeală, ceea ce presupune că n-ar dura prea mult. Cel puțin, asta este părerea analistului politic Vlad Țurcanu. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

„Atmosfera generală este dominată de o nesinceritate din partea multora, ca să nu spun din partea tuturor. De asta și se tărăgănează. Timp pentru a pune bazele solide ale unei coaliții nu mai este. Dacă s-ar crea acum o coaliție, ar fi făcută la repezeală și se presupune că n-ar dura prea mult”, a spus comentatorul politic.

Prea târziu au venit și reprezentanții marilor puteri la Chișinău, a mai declarat el. „Sunt niște consultări de care RM ar avea nevoie oricând când are de luat o decizie sau are de proiectat o perspectivă pentru stat sau pentru anumite domenii. E un lucru de care se folosesc toate țările. În situația de față, cam tardiv au venit diverși oameni importanți pentru a lua pulsul clasei politice”, a menționat Vlad Țurcanu.

Publicitate

„S-ar putea să exagerăm importanța acestor vizite atunci când spunem că suntem curtați de diverși demnitari de rang înalt și că, în urma acestor vizite cu adevărat importante, s-ar putea să se croiască o coaliție la Chișinău. Concluziile secundare trase la rece ar putea să ne arate că RM are șanse să stabilească legături cu diverse instituții statale. Cred că aceste vizite vorbesc despre faptul că RM are nevoie să internaționalizeze anumite procese pe care le are în interiorul statului”, a mai spus analistul politic.

Luni, 3 iunie, la Chișinău au venit comisarul pentru Politica de Vecinătate și Negocieri pentru Extindere, Johannes Hahn, vicepremierul rus Dmitri Kozak, dar și directorul Oficiului pentru Europa de Est din cadrul Departamentului de Stat al SUA, Bradley A. Freden. Oficialii aveau programate întâlniri cu reprezentanții PSRM, PDM și ai blocului ACUM.

Potrivit legislației, după ce expiră trei luni de la prima ședință de constituire a Legislativului, președintele are dreptul să dizolve Parlamentul și să numească data alegerilor parlamentare anticipate. Igor Dodon a depus o sesizare la Curtea Constituțională (CC), pentru a vedea dacă acest termen se poate calcula de la data în care au fost confirmate rezultatele alegerilor de către CC. Dodon a spus că, cel mai probabil, termenul limită pentru formarea unei majorități parlamentare va fi data de 9 iunie.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal