Cât privește finanțările, Stela Mocanu a declarat că a existat o deschidere din partea guvernului dar și un suport consistent din partea donatorilor. „Am avut parte de suportul donatorilor, dar și de cel al Băncii Mondiale, care ne-a oferit un pachet financiar în valoare de 20 de milioane de dolari, necesar să nu găsim o scuză că nu avem bani pentru a investi în IT. Este vorba despre un credit pe cinci ani, din care noi am folosit în această etapă în jur de opt milioane de dolari. De asemenea, am avut asistență pro bono din partea Guvernului din Singapore care, în 2010, ne-a asistat cu trei consultanți. Aceștia au stat în Republica Moldova și ne-au ajutat să definim prioritățile. Cu ei am proiectat portalul serviciilor publice, denumit servicii.gov.md. La ora actuală, pe portal sunt indicate circa 91 de servicii publice oferite în format electronic dintr-un total de 587.”
În același timp, directorul adjunct Iurie Țurcanu a declarat că „O bună parte din totalul de 587 de servicii nu pot fi digitalizate. Câteodată avem niște servicii foarte stranii, gen servicii hoteliere oferite de Brigada de Intervenție Specială SCUT. Într-un final ar trebui să ajungem la un număr de 230-250 de servicii digitale.”
Potrivit acestuia, „Într-un final ar trebui să ajungem la un număr de 230-250 de servicii digitale.”
Potrivit directorului Centrului de e-Guvernare, obiectivul este ca până în 2020 toate serviciile publice să fie online. „Nu vom putea avea e-Guvernare dacă business-ul și cetățenii vor fi pe online, iar Guvernul va continua să funcționeze în mod tradițional.”
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.