„Nu au avut loc niște discuții eficiente. Pozițiile, din păcate putem să constatăm că au rămas aceleași inclusiv la colegii noștri din blocul ACUM. Ei au spus că vor să votăm prim-minstrul și președintele Parlamentului din partea blocului ACUM, iar pachetul de legi tot din partea lor”, a declarat Zinaida Greceanîi. 

Greceanîi a ținut să menționeze că socialiștii nu pot să cedeze funcția de președinte al Parlamentului.

„Noi ca o forță politică pentru care au votat cei mai mulți cetățeni, nu putem lăsa să se întâmple lucrul acesta. Noi nu putem să cedăm funcția de președinte al Parlamentului. Am propus ca acestă funcție să fie ocupată de cineva din partea PSRM și o să insistăm în continuare”, a mai adăugat Greceanîi.

Chiar dacă nu au ieșit la declarații după discuții, cei din ACUM și-au exprimat opinia pe Facebook, scriind că vor vota candidatura Zinaidei Greceanîi, însă doar după adoptarea pachetului de legi anti-oligarhice.


Menționăm că blocul ACUM a invitat deputații PSRM de mai multe ori la discuții. Socialiștii nu au răspuns dacă vor veni sau nu la negocieri chiar dacă invitația a fost lansată la 23 aprilie curent. 

Totodată, socialiștii au fost chemați la masa de negocieri și de Partidul Democrat. Invitația a fost făcută pe 31 mai în cadrul unei conferinețe de presă a formațiunii. 

Amintim că ultima invitație remisă de ACUM socialiștilor a avut loc pe 21 mai. Socialiștii nu au venit la masa de negocieri, iar ulterior au declarat că „în lipsa unui acord, ședința riscă să devină un circ”.

Printre condițiile pe care le-au înaintat membrii Blocului ACUM socialiștilor este numirea unui Președinte al Parlamentului, temporar, din partea formațiunii. Acesta ar urma să voteze un pachet de legi pentru dezoligarhizarea țării, apoi și-ar da demisia, dacă i se va cere.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!