Mai jos sunt expuse cele 9 etape esențiale în procesul de achiziționare a unei locuințe de vis.

Etapa 1 - determinați tipul de apartament pe care vreți să îl procurați 

La această etapă inițială trebuie să definiți cum arată apartamentul pe care vi-l doriți: numărul de camere, în bloc nou sau vechi, cu reparație sau în varianta albă, etajul, sectorul etc.

Etapa 2 - analizați posibilitățile financiare

La această etapă este important să vedeți care este prețul maxim pe care vi-l puteți permite ca să achitați pentru apartamentul visurilor voastre. Dacă nu aveți toți banii în numerar 100%, trebuie să mergeți la bancă să vedeți care sunt condițiile de creditare.

Etapa 3 - analizați ofertele imobiliare în mediul online 

Trebuie să fiți foarte atenți deoarece pe site-urile de profil precum makler.md sau 999.md există foarte multe anunțuri fake (anunțuri false) care nu corespund realității. 

Pentru a fi mult mai siguri, apelați la o companie imobiliară profesionistă, pe site-ul căreia veți găsi doar anunțuri imobiliare filtrate, verificate, cu poze și prețuri reale.

Etapa 4 - mergeți la vizionări

La vizionarea apartamentelor este important să atrageți atenția la toate detaliile tehnice și estetice (actele de proprietate, planificare, stare generală a imobilului, calitatea lucrărilor de construcție și reparație, calitatea mobilei și a tehnicei de uz casnic etc.) 

Etapa 5 - acordul cumpărătorului și vânzătorului cu privire la vânzarea locuinței

Odată ce v-ați hotărât să procurați un anumit apartament, este important să stabiliți mai multe detalii foarte importante împreună cu vânzătorul, precum: cine este proprietarul, data când va avea loc tranzacția, cine și ce acte trebuie să pregătească și ce impozite și taxe trebuie să achite etc.

Etapa 6 – întocmirea arvunei

După ce ați stabilit toate detaliile din etapa 5, urmează să întocmiți în scris arvuna, în care vor fi indicate datele vânzătorului și a cumpărătorului, datele despre imobil, suma achitată drept arvună, suma finală a imobilului, data tranzacției, data întocmirii arvunei și semnăturile ambelor părți.

Etapa 7 - pregătirea setului de acte pentru autentificarea notarială a tranzacției

Vânzătorul trebuie să pregătească buletinele de identitate a tuturor persoanelor cu statut de proprietar, extrasul și evaluarea imobilului de la Agenția Servicii Publice (Cadastru). Cumpărătorul trebuie să pregătească actul de identitate și resursele financiare.

Etapa 8 - încheierea contractului de vânzare-cumpărare la notar

Cumpărătorul are obligația de a achita taxa de stat și onorariul notarului. Vânzătorul la rândul său are obligația de a achita după tranzacție impozitul pe venit din creșterea de capital (dacă există) 

Etapa 9 -  înregistrarea contractului la cadastru

După autentificarea contractului de vânzare-cumpărare la notar, cumpărătorul (noul proprietar) trebuie să înregistreze contractul la Agenția Servicii Publice (Cadastru) în raza de activitate a căruia se află bunul imobil.

RECOMANDARE

Pentru a evita multitudinea de probleme și neclarități care pot apărea în procesul de procurare a unui apartament, apelați la un specialist imobiliar profesionist din cadrul  companiei Acces Imobil. Noi știm cum trebuie gestionată corect fiecare etapă din acest proces complex.

 Acces Imobil - cu noi faci alegerea corectă!

Bd. Grigore Vieru 12/1

Mob. 078 888 900

www.accesimobil.md

P.

Acest material este un Advertorial comercial și nu prezintă punctul de vedere al redacției AGORA. Instituția nu poartă responsabilitate pentru conținutul textului de mai sus.