Necunoscutele manifestațiilor PDM sau ce nu vor să spună democrații despre evenimentele pe care le organizează

Necunoscutele manifestațiilor PDM sau ce nu vor să spună democrații despre evenimentele pe care le organizează
Foto: FB/Vlad Plahotniuc

Deși începând de miercuri, 5 iunie, democrații au frâu liber în a organiza manifestații în centrul capitalei, aceștia nu se grăbesc să divulge informații organizatorice. Am încercat să aflăm mai multe de la purtătorul de cuvânt al PDM, Vitalie Gamurari. Acesta ne-a spus care ar putea fi temele de discuție, dar a refuzat să precizeze când mai exact vor începe evenimentele și cum vor fi aduși la Chișinău cei 50 de mii de oameni așteptați să participe la manifestații.

„Nu e protest”

În primul rând, am încercat să clarificăm ce va avea loc în Piața Marii Adunări Naționale. „E o întrunire cu alegătorii”, a spus Gamurari, negând ideea unui protest.

„Noi am rezervat piața până a începe negocierile între PSRM și blocul ACUM. De aceea, din start, dispare organizarea spontană a unui protest împotriva acestor negocieri, așa cum se încearcă să se presupună. E o întrunire cu alegătorii, cu simpatizanții PDM. Am mai avut întâlniri de acestea fie în teritoriu, fie în Chișinău”, a declarat el.

Întrebat însă de ce anume de această dată democrații au ales PMAN pentru organizarea unor asemenea întruniri, Vitalie Gamurari a spus: „Așa s-a hotărât. Am mai avut în piață întruniri, este un loc mai larg, poate fi și un număr mai mare, e centrul orașului. Noi am făcut de fiecare dată întrunirile PDM destul de vizibile. Nu am încercat să ne ascundem, pentru că nu ne temem de numărul cela care vine și nu ne temem de anumite momente care pot fi provocări. Încercăm să fim transparenți și să arătăm că suntem un partid puternic”.

Ce se va discuta la manifestație?

Am încercat să aflăm care vor fi temele discutate la manifestație, Vitalie Gamurari a declarat că subiectele ar putea fi aceleași ca la alte mitinguri anterioare organizate de PDM.

„Avem cu ce veni în fața susținătorilor noștri după trei ani de guvernare, inclusiv ideile pe care le avem pe viitor pentru RM, acele proiecte, reforme pe care le vedem noi, indiferent care ar fi guvernarea, dar care sunt benefice pentru cetățeni și pentru statul RM. Presupun că astea vor fi și temele de discuție, fiindcă așa-s de regulă întrunirile cu alegătorii. Alte detalii nu aș fi vrut să dau, fiindcă nu am intrat în esența acestor întruniri. Mâine sau când vor fi se va vedea foarte clar care sunt acele subiecte. Dar de regulă sunt de acest gen”, a explicat el.

Când încep și cât vor dura mitingurile din PMAN?

Purtătorul de cuvânt a evitat să spună când încep mai exact mitingurile planificate, în contextul în care PDM are rezervată piața pentru cinci zile, în perioada 5-9 iunie.

„Din câte înțeleg, vor începe de mâine, dar nu pot să vă confirm la ce oră, fiindcă și zilele rezervate, nu pot să confirm sută la sută că în fiecare zi vor fi manifestații. În funcție de situație, pe loc se va lua decizia”, a menționat el.

Întrebat dacă această decizie este determinată de mersul negocierilor, Gamurari a respins această ipoteză. „Nu, asta ține de politica internă a partidului, nu are nicio atribuție cu mersul negocierilor. Când rezervasem piața nu cunoșteam de acea invitație a blocului ACUM pentru PSRM”, a spus purtătorul de cuvânt.

Cum vor ajunge 50 de mii de persoane la Chișinău?

În solicitarea expediată Primăriei, privind rezervarea pieței, democrații au estimat că la eveniment ar urma să participe 50 de mii de persoane. „Eu cifra nu o cunosc. E vehiculată mai mult în presă”, ne-a spus inițial Vitalie Gamurari.

Totuși, am insistat, menționând că cifra nu este una inventată. „Am demonstrat de fiecare dată că suntem capabili să ne mobilizăm și să ne organizăm pentru a asigura acei susținători care doresc să vină la manifestație”, a explicat ulterior purtătorul de cuvânt.

Întrebat dacă PDM va pune la dispoziția participanților transport gratuit, Gamurari a declarat: „Nu sunt eu cel care se ocupă de aceste momente, nici de logistică, nici financiar. Credeți-mă, simpatizanții sunt capabili să se organizeze în teritoriu fără a avea o solicitare din partea centrului pentru organizarea nemijlocit de aici”.

Comandă de la „centru”, expediată în teritoriu?

În presă au apărut informații precum că responsabilii democrați din teritoriu mobilizează oamenii pentru a-i aduce în capitală. Portalul tv8.md a publicat un screenshot al unui mail expediat secretarului executiv al PDM Cimișlia, în care este îndemnat să completeze o listă cu persoanele care vor veni la manifestații.


Vitalie Gamurari a negat însă că ar exista o asemenea comandă de la „centru”. „Asemenea informații au fost și pe timpul când PCRM era la guvernare, când PLDM sau PSRM organiza manifestări. Este ceva tradițional pentru RM să se vină cu asemenea informații. Cineva poate special a făcut lucrul acesta, cineva poate încearcă prin asta să-și atragă atenția sau cineva încearcă să submineze valoarea acestui eveniment, să arunce pietrele în PDM”, a adăugat el.

Amintim că întrunirea democraților, care promite să se desfășoare timp de cinci zile, a fost oficializată printr-o dispoziție a viceprimarului Nistor Grozavu. Astfel, democraților li se asigură piața în perimetrul străzilor B. Bodoni și M. Cebotari, susținerea poliției, iar partidul urmează să contracteze medici pentru primul ajutor, dar și serviciile „Lumteh”, „Spații verzi” și „Autosalubritate”. PDM se pare că se pregătește să facă și un concert, numindu-l responsabil de scenă și lumini pe deputatul Eugeniu Nichiforciuc.

Vezi și aceste știri
„Închide gura!” sau „N-avem voturi? Cere pauză”. Cum s-au votat două proiecte la ședința Parlamentului (FOCUS)

„Închide gura!” sau „N-avem voturi? Cere pauză”. Cum s-au votat două proiecte la ședința Parlamentului (FOCUS)

A început operațiunea de evacuare a mașinilor abandonate din Chișinău

A început operațiunea de evacuare a mașinilor abandonate din Chișinău

Decizia prin care Zagorodnîi a fost demis, anulată de instanță

Decizia prin care Zagorodnîi a fost demis, anulată de instanță

Advertoriale
MAIB – un angajator inovativ și atractiv pentru tineri. Iată cum i-a convins (FOTO)

MAIB – un angajator inovativ și atractiv pentru tineri. Iată cum i-a convins (FOTO)

Sistemul de plată Garmin Pay a devenit disponibil pentru cardurile Mastercard de la Victoriabank

Sistemul de plată Garmin Pay a devenit disponibil pentru cardurile Mastercard de la Victoriabank

Cu ce cadou să-ți surprinzi iubitul de Dragobete? Te ajută cu idei Rozetka.md

Cu ce cadou să-ți surprinzi iubitul de Dragobete? Te ajută cu idei Rozetka.md

DONEAZĂ
Descarcă aplicația AGORA
EMISIUNI
 • PlayGround cu Alexandru Baltag: 100 de stații electrice până la sfârșitul lui 2020
  PlayGround cu Alexandru Baltag: 100 de stații electrice până la sfârșitul lui 2020
 • Nota de plată a lui Alexandru Luchianov. Despre profitul vinăriei Et Cetera, bani pierduți, dezvoltare personală și cum e să faci business cu fratele (VIDEO)
 • PlayGround cu Lisa Guțu: Cum dezvolți un fintech de milioane de dolari
 • PlayGround cu Vitalie Tătaru: Digital Banking
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • Un copil de 6 ani i-a lăsat fără replică și fără al treilea Golden Buz pe jurații...
 • Bulimia și ce are cu ea Instagramul. Ce spun psihologul și nutriționistul despre efectele...
Cele mai populare
 • 1
  Morari: Procurorul care investiga cazul „Metalferos” ar fi fost intimidat de directorul financiar al companiei
 • 2
  Reacția Mitropoliei Moldovei privind scandalul legat de biserica de pe teritoriul grădiniței nr.150: „Să vă fie frică de Dumnezeu”
 • 3
  Fostul șef al Air Moldova, demis pentru „management defectuos”, conduce o nouă companie avia