„Timp de 30 de ani, Rusia sprijină Transnistria, pentru că cetățenii noștri locuiesc aici, compatrioții noștri care au nevoie de ea. „Republica Moldovenească Nistreană” se află într-o situație dificilă din cauza problemei nerezolvate cu privire la statutul său și are nevoie de un sprijin corespunzător”, a spus Kozak.

Oficialul rus s-a referit și la negocierile în formatul 5+2. „Federația Rusă participă activ la procesul de negociere pentru a rezolva problema „moldo-transnitreană”. Conflictul nu mai există datorită misiunii de menținere a păcii, inclusiv din partea Rusiei. Există câteva probleme actuale care nu pot fi rezolvate din cauza poziției geografice a Transnistriei, dar pot fi soluționate doar în procesul de negociere cu Chișinăul”, a spus el.

Deși autoritățile de la Chișinău au insistat pe retragerea trupelor militare ruse din stânga Nistrului, o asemenea rezoluție fiind votată și de Adunarea Generală a ONU, Vadim Krasnoselski a ținut să sublinieze poziția sa diametral opusă.

"

"

„Aș vrea să menționez colaborarea în domeniul misiunii de pacificare. Este o direcție foarte importantă pentru noi – păstrarea prezenței militare rusești. Eu, ca președinte, și poporul „Pridnestroviei”, nu deosebim pacificatorii de grupul de trupe militare ale Federației Ruse în „Pridnestrovie”, a spus liderul de la Tiraspol.

Acesta a mai declarat că Rusia este „un partener, mediator și garant al relațiilor „Pridnestroviei” cu Moldova” și că progresul asistat în procesul de negocieri s-ar datora părții rusești. Asta deși delegația Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control spunea contrariul, acuzând Rusia și Tiraspolul de noi tensiuni.


Luni, Dmitri Kozak s-a întâlnit, la Chișinău, cu conducerea PSRM, PDM și a blocului ACUM.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!