„Transnistrenii nu vor mai primi gaz gratuit. Dar pe asta se menține totul, inclusiv energia electrică pe care o cumpărăm de la ei. Noi le dăm bani cash, dar ei nu le plătesc rușilor pentru gaz. Cu banii aceștia acoperă întrebări din buget sau alte interese ale unor firme. E o problemă. Cred că în vreo șase luni va fi o altă situație, 100%. Ce a fost până acum nu mai e posibil. Trebuie să vorbim și de datoria care este. Noi niciodată nu o vom achita. Eu, ca și consumator moldovean de pe malul drept, plătesc pentru gaz. Noi mereu am plătit. Dar de ce noi trebuie să plătim pentru gazul pe care consumatorii din stânga Nistrului fie l-au plătit, fie banii aceștia undeva au mers. Trebuie să vedem”, a declarat Igor Dodon în cadrul unei emisiuni de la postul NTV Moldova.

Șeful statului a mai spus că, în acest an, am putea asista la majorări de tarife. „Sunt riscuri că din 1 ianuarie 2020 vor fi probleme serioase cu livrarea gazului. Vorbim de tranzitul prin Ucraina. Gazul nu va fi livrat în cantitățile care sunt acum. Dacă nu vor fi înțelegeri cu Rusia, în acest an guvernarea va fi nevoită să ridice prețurile la gaz. Dacă va fi altă conducere, se poate de înțeles, ca să nu ridicăm tariful. Dar asta depinde de ce guvernare va fi în RM. Înțelegerea pentru tranzit și livrare a gazului pentru următorul an nu este și negocieri nu s-au purtat. Am văzut scrisoarea expediată de Gaburici recent conducerii Gazprom, că „sperăm mult, rugăm, haideți să ne întâlnim și să vedem cum vom primi gaz”. Această bombă poate să explodeze”, a spus el.

Marți, 4 iunie, Dmitri Kozak a avut o întrevederecu liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski. Cei doi nu au menționat însă nimic despre o eventuală discuție cu privire la datoria Transnistriei față de Gazprom.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!