Până când Dodon nu va reveni la Chișinău, socialiștii ar putea să nu convoace Consiliul Republican, la care urmează să se decidă dacă PSRM se așază la masa negocierilor cu democrații. „Joi seara sau vineri va fi ședința Consiliului Republican, unde se va lua o decizie. Sper că voi reuși să revin de la Sankt Petersburg până la ședință”, a spus președintele.

Șeful statului a mai menționat că, indiferent de decizia pe care o vor lua socialiștii, aceasta va fi criticată. A subliniat însă că cei din blocul ACUM nu sunt pregătiți pentru a guverna.

„În ultimele două luni, PSRM a propus o coaliție cu dreapta. Au trecut două luni și ni s-a spus că de ce nu mergem la negocieri. Am mers azi, dar ce s-a schimbat? Eu cunosc totul în detalii, fiindcă colegii îmi povestesc. Cum cineva își face griji pentru funcții. După asta ei ies și spun nu, vor și premier, și speaker. Un speaker pe oră. Copii, noi suntem la grădiniță? Mai este timp. Ușile sunt deschise. Asta nu e corect ca partidul care a luat cele mai multe voturi să cedeze atâtea. ACUM nu sunt pregătiți să fie la guvernare și ei știu asta. Ei trebuie să fie în opoziție câțiva ani”, a declarat Dodon.

Igor Dodon a sesizat Curtea Constituțională, ca să vadă când mai exact poate fi dizolvat Parlamentul, dacă nu este creată o majoritate parlamentară, astfel încât să fie numite alegeri anticipate. Cele două opțiuni sunt următoarele: fie de la expirarea a trei luni de la validarea mandatelor deputaților aleși, adică pe data de 9 iunie, fie după trei luni de la ședința de constituire a Parlamentului, adică pe 21 iunie.

Dacă magistrații de la Curtea Constituțională se vor pronunța în favoarea primei opțiuni, Dodon a spus că ședința Parlamentului ar putea avea loc chiar sâmbătă, 8 iunie.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!