Potrivit art. 85 din Constituție, „în cazul imposibilităţii formării Guvernului sau al blocării procedurii de adoptare a legilor timp de 3 luni, preşedintele Republicii Moldova, după consultarea fracţiunilor parlamentare, poate să dizolve Parlamentul”.

De când curge acest termen de trei luni? Din momentul validării mandatelor deputaților de către Curtea Constituțională sau din ziua în care a avut loc prima ședință a Parlamentului? În primul caz, vorbim de data de 9 martie, iar în al doilea - 21 martie.

Ce spun experții constituționali

Expertul în drept constituțional Nicolae Osmochescu se arată convins că termenul se calculează din data în care a avut loc prima ședință de inaugurare a Parlamentului, adică de pe data de 21 martie. Prin urmare, potrivit profesorului, termenul de dizolvare al Legislativului este anume data de 21 iunie.

„De la momentul când a fost convocată prima ședință se începe numărarea celor trei luni de inactivitate legislativă sau de incapacitate de formare a Guvernului, după expirarea cărora trebuie dizolvat Parlamentul”, a declarat Nicolae Osmochescu pentru AGORA.

De altă părere este fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase.

„Din perspectiva unui judecător constituțional, care a votat hotărârea Curții Constituționale din 1 octombrie 2013, termenul este de 9 iunie. Am văzut că există tot felul de interpretări. Nu prea înțeleg ce au la bază. E o hotărâre a Curții Constituționale care nu a fost revăzută, nu a fost anulată. Prin urmare, ea urmează a fi aplicată”, a declarat ex-ministrul Justiției. Tănase a făcut trimitere la un articol de pe blogul său, în care a analizat chestiunea termenului dizolvării Parlamentului.

Expertul în drept constituțional, Alexandru Arseni, spune că termenul de dizolvare al Parlamentului este atins la 21 iunie.

„Punând în aplicare art. 85 din Constituție, alineatul 1, dacă timp de trei luni Parlamentul nu funcționează, șeful statului poate dizolva, prin Decret, Parlamentul și numi alte alegeri. Dar, dat fiind că Parlamentul a fost constituit, dar nu finalizat la 21 martie, înseamnă că trei luni calendaristice se împlinesc la 21 iunie. Oficial, Parlamentul e constituit la 21 martie, când raportul Curții Constituționale a fost citit în ședința Parlamentului. Din acest moment Parlamentul este funcțional ca instituție, conform art. 60 din Constituție”, a declarat pentru AGORA Alexandru Arseni.

Ce spun juriștii partidelor

Potrivit deputatului PSRM, Adrian Lebedinschi, termenul de dizolvare a Parlamentului este atins la data de 21 iunie.

„Părerea mea e că trebuie să fie pe data de 21. Dar să vedem ce spune Curtea Constituțională. Trebuie să fie de la prima ședință, de când s-a convocat, trei luni. Odată ce n-au avut loc ședințe până pe data de 21 iunie, termenul se ia de la 21. Împuternicirile precedentului Parlament au expirat la data de 20 martie. Respectiv, care Parlament era să adopte hotărârea?”, a spus socialistul.

Iar juristul PAS, Sergiu Litvinenco, afirmă că data de dizolvare a Legislativului trebuie să fie 9 iunie. Potrivit deputatului blocului ACUM, argumentul principal pentru dizolvarea Parlamentului este neînvestirea Guvernului timp de tre luni.

Contactat de AGORA, democratul Sergiu Sîrbu a refuzat să-și expună poziția. „Nu vreau să comentez. Curtea să se expună”, a spus deputatul.

Precizăm că prima și ultima ședință, până în acest moment, a Legislativului ales la 24 februarie a avut loc la data de 21 martie.

Amintim că Igor Dodon a sesizat Curtea Constituțională ca să afle când mai exact poate fi dizolvat Parlamentul, astfel încât să fie numite alegeri anticipate. Cele două opțiuni sunt următoarele: fie de la expirarea a trei luni de la validarea mandatelor deputaților aleși, adică pe data de 9 iunie, fie după trei luni de la ședința de constituire a Parlamentului, adică pe 21 iunie.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!