Primul centru de excelență dedicat industriilor creative, inaugurat la Chișinău

Primul centru de excelență dedicat industriilor creative, inaugurat la Chișinău

După o muncă de mai bine de doi ani și o investiție de peste 13 milioane de lei, la Chișinău a fost inaugurat primul și singurul centru de excelență destinat creatorilor de conținut grafic, audio sau muzical, animație, artă, film, realitate VR/AR, producție video, publicitate și alte subsectoare din industria creativă cu potențial înalt de export. Evenimentul de lansare Artcor a găzduit și inaugurarea Moldovan Design Week, un festival care promovează designul autohton contemporan drept un instrument care poate contribui la progresul social, economic și cultural.

Centrul Industriilor Creative – Artcor este situat în campusul Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice. Are circa 1.000 de metri pătrați, atât din sediul universității, precum și din curtea acestuia. Este alcătuit dintr-o jumătate de etaj și un subsol al unei clădiri existente din cadrul Facultății de Arte Plastice, Decorative și Design și o clădire nou construită din curtea Academiei. Arhitectul acestui proiect este Maxim Calujac, care a dezvoltat un concept unic, menit să corespundă tendințelor moderne în design și să constituie un start pentru inspirația rezidenților acestui hub, scrie EA.md.

...

Publicitate

„E o mare bucurie ca, după doi ani de muncă, să asistăm astăzi la noua viață care începe pentru industriile creative. O mare oportunitate atât pentru profesioniștii din domeniu, cât și pentru studenții Academiei”, a menționat ministrul Educației, Monica Babuc.

„Industria serviciilor creative este un pilon central al economiei britanice moderne, de la publicitate și film la jocuri video și animație. Acesta este rezultatul investițiilor pe termen lung în ecosistemul serviciilor creative, creând oportunități pentru co-locație, co-creație și polenizare încrucișată între sectoare. Artcor adună toată lumea din comunitatea creativă a Republicii Moldova sub un singur acoperiș pentru a conecta, învăța și accelera startup-urile emergente”, a spus Ambasadoarea Marii Britanii la Chișinău, Lucy Joyce.

...

„Industria creativă angajează peste 30 de milioane de oameni din întreaga lume, iar în Europa sectorul în cauză generează anual peste 550 miliarde de dolari, oferind oportunități pentru tinerii moldoveni”, a adăugat directorul interimar al Misiunii USAID în Moldova, Lynn Vega.

Fiind și o platformă de învățare alternativă, Centrul de excelență Artcor are capacitatea de a pregăti minim 1.000 de persoane pe an, oferind totodată asistență pentru companiile din domeniu. Beneficiarii acestuia vor fi atât studenții și profesorii Academiei, precum și mediul de business, companiile din sectorul creativ, startup-uri, liberi profesioniști. Mai mult, activitățile ulterioare din cadrul Artcor vor fi integrate în curricula universitară.

...

Artcor este suma eforturilor depuse de Guvernul RM, cu sprijinul Proiectului de Competitvitate din Moldova (MCP) finanțat de USAID, Suedia și UK aid, precum și cu participarea sectorului privat reprezentat de către Asociația Companiilor de Creație din Moldova (COR). În așa fel, ARTCOR devine produsul unui parteneriat public-privat, valoarea căruia constituie peste 13 milioane de lei investiți în construcție, reparații, dotare cu echipamente, consultanță și programele de conținut pentru dezvoltarea industriei creative. Se estimează ca în următorii trei ani, alți cinci milioane de lei vor fi alocați pentru programele de conținut care vor varia de la traininguri, mentorat, programe de accelerare, competiții și expoziții.

În Moldova, peste 8.000 de persoane sunt angajate în sectorul industriilor creative, majoritatea fiind tineri. La nivel mondial, industriile creative generează venituri de 2.250 miliarde de dolari și oferă aproximativ 30 de milioane de locuri de muncă. La nivel european, cu venituri de 550 de miliarde de dolari, industriile creative contribuie cu 4,2% la PIB-ul Europei. Mai mult, acest sector este al treilea cel mai mare angajator după cel al construcțiilor și cel alimentar în Europa. Locurile de muncă din industria creativă sunt mult mai rezistente la procesele de automatizare, iar exporturile de astfel de servicii din țările în curs de dezvoltare înregistrează rate de creștere mult mai mari decât cele oferite de țările industrializate.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal