Președinta Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, spune că nu ea a fost cea care în cadrul ședinței Consiliului Național Politic al PAS a votat împotriva susținerii unui speaker socialist. Aceasta nu a vrut, însă, să spună numele persoanei.
„Nu eu am foat cea care a votat împotrivă. Omul care a votat împotrivă, dacă o să vrea, o să vină și o să vorbească public. Noi am făcut publice cifrele, numărul voturilor. Nu am discutat de un nume concret, ci despre decizia de vota un președinte al Parlamentului propus de PSRM. Nu știm dacă vor insista pe Zinaida Greceanîi. O să încercăm să mai purtăm discuții”, a declarat Maia Sandu în cadrul emisiunii „Politica” de la TV8.
Lidera PAS a mai adăugat că în continuare, în cadrul Blocului ACUM, există o doză de neîncredere în ceea ce-i privește pe socialiști.
„Dacă nu vom reuși să convingem cealaltă parte că e cazul ca ei să ofere garanții și pentru că au rămas puține zile, a trebuit să discutăm eventualitatea că nu reușim să ajungem la această concluzie. La fel ca PPDA, noi avem foarte multe dubii și neîncredere în raport cu socialiștii. Sunt suficiente probe de ce nu avem această încredere. Dar se pare că nu avem de ales. Societatea noastră moare dacă nu oprim acest regim oligarhic, banditesc”, a afirmat parlamentara.
În cadrul ședinței Consiliului Național Politic, PAS a decis, cu 46 de voturi „Pentru” și 1 „Împotrivă” din 47 de membri prezenți, că este gata să susțină un candidat socialist pentru funcția de președinte al Parlamentului.
Cei din Platforma DA au spus că au luat act de acest anunț, menționând că vor convoca, joi, în regim de urgență, Consiliul Național Politic al PPDA. Socialiștii au salut inițiativa și și-au exprimat speranța că toți membrii blocului o vor împărtăși.
De menționat că, atât în cadrul fracțiunii parlamentare a PAS, cât și a PPDA, sunt reprezentanți ai societății civile care nu fac parte din Consiliile Politice ale celor două partide. Astfel, s-ar putea ca unii dintre acești deputați să aibă poziții diferite de cele ale formațiunilor politice. Pentru alegerea președintelui Parlamentului sunt necesare 51 de voturi. Fracțiunile PSRM, PAS și PPDA au împreună 61 de voturi.
Anterior, blocul ACUM l-a propus în funcția de președinte al Parlamentului pe liderul Partidului Platforma DA, Andrei Năstase. Mai mult, blocul politic a spus că, după ce socialiștii vor vota pachetul de legi cu privire la scoaterea din captivitate a statului, fotoliul de speaker va fi cedat socialiștilor. PSRM nu a agreat un asemenea scenariu, menționând că președinta formațiunii, Zinaida Greceanîi, trebuie numită în această funcție din start.
Vezi și aceste știri

Risc de recesiune a economiei: Se înregistrează un nou record la prețurile de referință la gaze naturale în Europa

Tronsonul de cale ferată Basarabeasca - Berezino va fi dat în exploatare pe 22 august
