PPDA e gata să voteze pentru un speaker socialist, dar au un șir de condiții pentru PSRM

PPDA e gata să voteze pentru un speaker socialist, dar au un șir de condiții pentru PSRM

Partidul Platforma Demnitate și Adevăr a decis să urmeze exemplul colegilor de la PAS și să voteze pentru un speaker socialist, însă au o condiție. PPDA vrea ca socialiștii să semneze nominal un protocol de colaborare politică cu ACUM înainte de a fi votat speakerul PSRM. În plus, PPDA vrea să păstreze funcția de premier pentru Maia Sandu. Totuși, Andrei Năstase a evitat să spună dacă fracțiunea sa o va susține sau nu anume pe Zinaida Greceanîi la funcția de speaker.

Decizia a fost luată după aproape patru ore de deliberări. „Au fost decizii dificile, responsabile și asumate până în detaliu”, a spus în debutul conferinței Andrei Năstase, iar ulterior a citit rezoluția PPDA.

„Lipsa unui Guvern funcționar de la un parlament legitim, sabotarea activității Parlamentului și riscul alegerilor anticipate poate arunca țara în haos și mai mare și riscăm incapacitate de plată Pornind de la aceste riscuri grave pentru securitatea cetățenilor, CNP PPDA a luat act de decizia PAS cu privire la asumarea unui Guvern ACUM și votarea întregului pachet dezoligarhizare în urma votării unui speaker PSRM. CNP PPDA a analizat decizia PAS și, respectând cu strictețe angajamentele asumate față de cetățeni, pe 21 februarie, de a nu face coaliție cu partide anti-europene și anti-democratice, am constatat că singurii deputați care au prezentat concret soluții pentru Moldova au fost cei de la ACUM. Avem o îngrijorare legitimă de colaborare. Istoricul PSRM are un risc sporit și ne obligă să le solicităm un angajament nominal scris că va susține protocolul de colaborare politică dintre ACUM și PSRM înaintea votului pentru funcția de speaker”, a spus Năstase

Publicitate

Potrivit lui Năstase, PPDA vrea ca fiecare deputat PSRM să își asume poziția „față de regimul condus de Plahotniuc, poziționare care trebuie inclusă în angajamentul menționat mai sus”.

„Suntem diferiți. Avem modele diferite de conduită. Nu suntem dispuși să luăm decizii importante pentru RM în condiții de incertitudine. Avem angajamente la care nu vom renunța în niciun context și sub nicio presiune la care vom fi supuși”, a mai adăugat Năstase.

În plus la această condiție, PPDA mai are un șir de solicitări:

- PPDA va susține adoptarea pachetului antioligarhic la prima ședință a Parlamentului.

- PPDA cere ca deputații PSRM să semneze public nominal un angajament privind votarea la următoarea ședință a Parlamentului.

- Declararea caracterului capturat al instituțiilor statului.

- Stabilirea datei alegerilor locale.

- Demiterea directorului SIS.

- Revocarea șefului CNA.

- Modificarea legii Procuraturii.

- Revenirea la sistemul electoral proporțional.

- Demiterea membrilor CEC.

- Modificarea Codului Penal.

- Înăsprirea semnificativă a sancțiunilor pentru coruperea alegătorilor

- Prelungirea comerțului în bază de patentă

- Instituirea unei comisii de anchetă pentru devalizarea sistemului bancar

- Institurea comisiei de anchetă pentru anumite privatizări.

„PPDA cere ca deputații PSRM să semneze public, nominal, un angajament privind votarea Guvernului asumat ACUM, în frunte cu Maia Sandu. Președintele să promulge imediat pachetul antioligarhic și să o desemneze pe Maia Sandu la funcția de prim-ministru. PPDA se angajează să voteze în funcția speaker doar un candidat integru, cu respectarea condițiilor de mai sus”, a conchis Năstase.

Amintim că cei din Platforma DA au spus, ieri, că au luat act de decizia PAS. Socialiștii au salut inițiativa și și-au exprimat speranța că toți membrii blocului o vor împărtăși.

De menționat că, atât în cadrul fracțiunii parlamentare a PAS, cât și a PPDA, sunt reprezentanți ai societății civile care nu fac parte din Consiliile Politice ale celor două partide.

Astfel, s-ar putea ca unii dintre acești deputați să aibă poziții diferite de cele ale formațiunilor politice. Pentru alegerea președintelui Parlamentului sunt necesare 51 de voturi. Fracțiunile PSRM, PAS și PPDA au împreună 61 de voturi.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal