„Viceprim-ministrul și-a exprimat îngrijorarea față de noile decizii semnate de administrația de la Tiraspol, prin care se evidențiază faptul că unele localități din perimetrul Zonei de Securitate s-ar afla sub controlul temporar al Republicii Moldova. Mai mult, simplificarea regimului de circulație se condiționează cu trecerea persoanelor prin anumite puncte de control instalate ilegal în proximitatea liniei administrative, fiind calificate ca o sfidare la adresa autorităților constituționale ale Republicii Moldova”, se arată într-un comunicat emis presei.

Au fost readuse în discuție problemele cu care se confruntă locuitorii satului Varniţa din raionul Anenii Noi. Aceștia „continuă să fie intimidaţi prin aplicarea dublei impozitări şi prin alte acțiuni provocatoare venite din partea structurilor din regiune”, au menționat autoritățile de la Chișinău.

De asemenea, a fost discutată situaţia şcolilor moldovenești cu predare în limba română. În timpul manifestațiilor dedicate încheierii anului şcolar, a fost constatată o prezenţă numeroasă a exponenţilor aşa-numitelor structuri de forţă de la Tiraspol și a fost interzisă arborarea drapelului naţional şi intonarea imnului de stat.

„A fost reiterată necesitatea implicării sporite a Misiunii OSCE în acordarea asistenţei necesare persoanelor ale căror drepturi şi libertăţi fundamentale au fost lezate şi limitate. Viceprim-ministrul Lesnic a îndemnat Misiunea OSCE să ia o atitudine mai tranșantă în raport cu recentele acțiuni cu caracter provocator ale administrației de la Tiraspol şi să contribuie la evitarea fenomenului de instabilitate în regiune”, se mai precizează în comunicat.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!