Daul, președinte a partidului din familia căruia face parte și PAS, a scris că laudă decizia liderilor Maia Sandu (PAS) și Andrei Năstase (PPDA) „de a conveni cu PSRM asupra guvernării pentru eliberarea Republicii Moldova de Plahotniuc și controlul său oligarhic”.

„Sunt conștient că a fost una dintre cele mai dificile decizii din carierea lor politică și din istoria partidelor lor. Riscurile și divergențele politice dintre ACUM și PSRM sunt, într-adevăr, enorme, însă riscurile de a-i permite lui Plahotniuc să controleze și să distrugă mai departe Moldova sunt și mai mari. În politică, uneori trebuie să alegem răul cel mai mic. Tocmai de aceea, sunt impresionat de curajul Maiei Sandu și al lui Andrei Năstase de a-și asuma riscul mare de pe urma acestei colaborări pentru a-și salva poporul și țara. Decizia lor demonstrează maturitate politică, patriotism și curaj prin punerea intereselor tuturor moldovenilor deasupra celor politice”, a scris politicianul european.

El și-a exprimat speranța că PSRM va pleca urechea spre condițiile înaintate de ACUM.

„Dacă va eșua în a-și ține cuvântul, PSRM va fi unicul responsabil de menținerea regimului lui Plahotniuc, erodarea instituțiilor democratice și semnarea actului de deces al Moldovei”.

Amintim că în aceste zile blocul ACUM a decis să voteze pentru un speaker socialist, însă cu o serie de condiții. PPDA vrea ca socialiștii să semneze nominal un protocol de colaborare politică cu ACUM înainte de a fi votat speakerul PSRM. În plus, PPDA vrea să păstreze funcția de premier pentru Maia Sandu.

Între timp, PSRM nu se mulțumește doar cu funcția de speaker. Comitetul Executiv al partidului a conchis, astăzi, că partidul vrea și trei ministere din viitorul Guvern - MAI, MAEE și Ministerul Apărării.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!