Țările care au cele mai curate ape pentru scăldat din Europa. Raport: „Calitate excelentă”

Țările care au cele mai curate ape pentru scăldat din Europa. Raport: „Calitate excelentă”

Cipru, Malta, Austria și Grecia au cele mai curate ape pentru scăldat din Europa. Asta arată raportul din 2019 al Comisiei Europene şi al Agenţiei Europene de Mediu (AEM) privind calitatea apelor pentru scăldat din Europa, scrie Agerpres cu referire la dpa.

În cele patru ţări, cel puţin 95% din zonele pentru scăldat au o calitate „excelentă” a apei: Cipru (99,1% din totalul zonelor), Malta (98,9% din toate zonele), Austria (97,3% din toate zonele) şi Grecia (97% din toate zonele).Concluziile sunt bazate pe teste ale calităţii apei efectuate în peste 22 de mii zone de plajă, râuri şi lacuri din Europa în 2018, în cele 28 de state membre ale UE, în raport fiind incluse şi 300 de zone pentru scăldat monitorizate în Albania şi Elveţia, state care nu sunt membre ale blocului comunitar.Toate zonele pentru scăldat din Cipru, Grecia, Letonia, Luxemburg, Malta, România şi Slovenia au obţinut cel puţin calificativul „satisfăcător” în 2018.Cele trei ţări cu cel mai mare număr de zone pentru scăldat cu o calitate „nesatisfăcătoare” a apei sunt: Italia (89 de zone de îmbăiere sau 1,6%), Franţa (54 de zone sau 1,6%) şi Spania (50 de zone sau 2,2%).

În comparaţie cu 2017, numărul de zone cu apă pentru scăldat de calitate nesatisfăcătoare din Franţa a scăzut (de la 80, în 2017, la 54, în 2018), în timp ce în Italia şi Spania s-a înregistrat o sporire a acestora (de la 79 la 89 de zone în Italia şi de la 38 la 50 de zone în Spania).Potrivit ultimului raport anual privind calitatea apelor pentru scăldat din Europa, puţin peste 85% din zonele pentru scăldat din Europa monitorizate anul trecut au îndeplinit standardul de calitate „excelent” al Uniunii Europene, cel mai înalt şi mai strict în ceea ce priveşte apa pentru scăldat.Totodată, marea majoritate - 95,4% - din cele 21.831 de zone pentru scăldat monitorizate în cele 28 de state membre ale UE au îndeplinit cerinţele minime de calitate prevăzute de normele UE.Contaminarea apei cu bacterii fecale continuă să reprezinte un risc pentru sănătatea umană, în special atunci când survine în zonele de îmbăiere. Practicarea înotului în lacuri sau pe plaje cu ape contaminate poate conduce la îmbolnăvire. Principalele surse de poluare sunt apa uzată şi apa de scurgere provenită de la ferme şi exploataţii agricole. Acest tip de poluare se intensifică în perioadele de ploi abundente şi inundaţii, din cauza revărsării canalizărilor şi a deversării apelor de scurgere poluate în cursurile de apă şi în mări, potrivit site-ului eea.europa.eu.

Publicitate
Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal