„Cred că cel mai probabil vom avea o guvernare PSRM + PD, și acest lucru se va întâmpla în zilele apropiate. Și asta se datorează faptului că, deși n-am date precise în acest sens, înțelegând foarte bine cum decurg evenimentele în politica moldovenească, cred că această variantă este cea mai posibilă. Și nu ne-a rămas mult timp, în câteva zile vom ști”, a declarat pentru AGORA Anatol Țăranu.

Analistul nu vede posibilitatea ca PSRM să facă o coaliție în condițiile care au fost înaintate de blocul ACUM.

„Iar PAS-ul s-a făcut de râs cu această propunere de a vota împreună cu socialiștii. Cred că ei pur și simplu au pierdut sentimentul realității și foarte rău își închipuie ce înseamnă politicul moldovenesc și care sunt principalele mecanisme care împing deciziile în sfera politicului moldovenesc. Asta încă o dată vorbește despre faptul că ei, de fapt, din păcate, sunt cel puțin deocamdată diletanți în politică”, a adăugat Țăranu.

Și Igor Boțan consideră că vom avea, mai degrabă, o coaliție între PSRM și PDM.

„Trebuie să recunosc că inițiativa blocului ACUM este una curajoasă, dar extrem de riscantă. Între blocul ACUM și Partidul Socialiștilor nu a existat și nu există încredere. Iar acolo unde nu există încredere nu poate fi vorba de o cooperare bazată pe distribuirea portofoliilor în Guvern și o coordonare la parametri necesari”, a declarat analistul.

Întrebat care ar fi argumentele pentru o alianță PSRM+PDM, Boțan a a firmat că cele două formațiuni  împărtășesc mai multe puncte comune. „Sunt partide care împărtășesc același segment de stânga, au cooperat fructuos în ultimii trei ani, au adoptat împreună un șir de legi. Ambele sunt „Pro Moldova”, pledează pentru transformarea Moldovei într-o punte dintre Est și Vest. Este suficient”, a adăugat Igor Boțan.

Astăzi PSRM nu s-a prezentat astăzi la discuțiile cu blocul ACUM, stabilite de PAS și PPDA pentru ora 8:30, la Parlament. Fracțiunile urmau să discute despre posibili candidați la funcția de președinte al Parlamentului, dar și viitorul Guvern. Se întâmplă după ce atât PAS, cât și PPDA au acceptat să voteze un președinte al Parlamentului din partea PSRM

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!