„Sper că e o decizie finală. PSRM din start au propus negocieri și coaliție celor de la ACUM. Au avut loc câteva runde de negocieri, unele oficiale și neoficiale. Am văzut că ACUM a rămas pe aceleași poziții. Nu sunt gata să voteze toți pentru speaker PSRM, nu vor să ofere ministere și nu e clar dacă vor să restituie competențe pentru instituția prezidențială. Nu am dus negocieri cu PD, nu le-am propus coaliție, dar pe urmă să nu fim învinuiți că nu am participat, astăzi colegii au mers și i-au ascultat. Coaliția cu PD PSRM nu a examinat-o. Așa cum s-a spus din start, ori coaliție cu ACUM, ori anticipate. Noi am făcut tot posibilul”, a spus Dodon.

Potrivit lui Dodon, care a ieșit la declarații alături de Zinaida Greceanîi, că cetățenii trebuie „să dea fiecărui partid aprecierile sale”.

„Pentru a ieși din situație, trebuie de votat pentru un partid care are șansa să obțină majoritatea parlamentară singur. Șanse au doar socialiștii. Poziția PSRM a fost deschisă, a fost gata să voteze pentru guvernul de dreapta, nu a insistat să ia tot Guvernul, toate ministerele. În ceea ce ține de discuțiile cu blocul ACUM, azi au avut loc astfel de discuții. Nu știm dacă se mai reușește, este la limită”, a spus șeful statului.

Dodon s-a adresat cu o rugăminte Curții Constituționale. „Dacă e posibil, dați o șansă partidelor și să fie 21 termenul limită. Așteptăm decizia CC, după aceea voi semna o sesizare la CC ca să vedem circumstanțele în care poate fi dizolvat Parlamentul, după care vom vedea care e data alegerilor anticipate”, a adăugat Dodon.

Întrebat despre mitingul PD, Dodon a spus că oamenii pot să nu ceară alianță cu PSRM, „ea nu va fi”. „Sunt și alte peste 400 de mii de persoane care au votat pentru socialiști, au votat să fie schimbat total sistemul. Dacă făceam cu ACUM, făceam schimbare totală. Dacă cu PD, asta nu e schimbare totală, e doar o diluare. Cu democrații, plus, minus, rămânea acceași”, a apreciat șeful statului.

Amintim că Igor Dodon a sesizat Curtea Constituțională ca să afle când mai exact poate fi dizolvat Parlamentul, astfel încât să fie numite alegeri anticipate. Cele două opțiuni sunt următoarele: fie de la expirarea a trei luni de la validarea mandatelor deputaților aleși, adică pe data de 9 iunie, fie după trei luni de la ședința de constituire a Parlamentului, adică pe 21 iunie.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!