Nici cu ACUM, nici cu PDM. Ce spun analiștii despre decizia Consiliului Republican al PSRM

Nici cu ACUM, nici cu PDM. Ce spun analiștii despre decizia Consiliului Republican al PSRM
Foto: captură privesc.eu

Analistul politic Vlad Țurcanu consideră că în urma deciziei Consiliului Republican al PSRM de a nu coaliza nici cu blocul ACUM, dar nici cu PDM, democrații sunt cei care au cel mai mult de câștigat, întrucât își păstrează controlul asupra instituțiilor de stat. Totodată, spune acesta, este dificil de estimat cum au ieșit partidele parlamentare, din punct de vedere al imaginii, din aceste tentative de negocieri. În același timp, analistul Igor Boțan afirmă că ne așteaptă o perioadă de incertitudine.

„Cred că dacă socialiștii ar fi acceptat o coaliție cu democrații sub presiunea tinerilor democrați, asta ar fi fost pentru ei o chestie greu de înțeles, pentru că ceea ce se face acum cu protestul tinerilor democrați este o presiune. Orice decizie luată sub presiune este, în mod evident, inacceptabilă. Se vede că lucrurile au luat o turnură neașteptată”, a declarat Igor Boțan.

„Vom avea o perioadă de incertitudine, în care se vor exercita presiuni foarte serioase, iar singura forță politică care poate exercita presiuni acum este Partidul Democrat. Așa că lucrurile devin și mai incerte”, a adăugat analistul politic.

„Această decizie a PSRM - nici lui, nici ție - adică nu fac coaliție nici cu PD, nici cu blocul ACUM, înseamnă de fapt un avantaj acordat Partidului Democrat. De ce? Pentru că Partidul Democrat păstrează controlul asupra tuturor instituțiilor, care, în eventualitatea unor alegeri anticipate care par iminente în momentul de față, ar însemna un avantaj extraordinar. De ce a făcut Partidul Socialiștilor acest gest? Pentru că face parte din sistem. Prin Igor Dodon, care e înscăunat în fotoliul de președinte, și prin toți deputații care au coparticipat în Parlamentul trecut la acțiunile cele mai importante desfășurate de către Partidul Democrat”, a spus analistul Vlad Țurcanu pentru AGORA.

Citește și: Candu: Vor fi alegeri anticipate. „Vom căuta soluții ca cheltuielile să fie suportate de cei aflați azi în Parlament”

„E important de știut că în toată această perioadă de trei luni, în care au fost validate mandatele deputaților, toate partidele din Parlament au dus o luptă tactică, încercând să poziționeze cât mai bine în fața electorilor. E greu să apreciez cum iese blocul ACUM și celelalte două formațiuni politice din această încleștare în care au încercat să puncteze la impresia artistică, dar cu siguranță blocul ACUM poate spune că a încercat toate metodele, și cele mai puțin ortodoxe, pentru a se evita alegerile anticipate. Și ați văzut că emisarii care au venit, este limpede pentru toată lumea, ne-au spus, și noi știm, că pentru R. Moldova este din nou o perioadă de incertitudine, în care nu putem coopera cu nimeni pe plan internațional, pentru că este instabilitate și, mai ales, interimat, un interimat care convine Partidului Democrat și Partidului Socialiștilor în mod indirect, dar nu convine Republicii Moldova”, a mai spus Vlad Țurcanu, care consideră că PSRM a avut misiunea de a compromite blocul ACUM la comanda PDM, însă nu i-a reușit.

„Dacă blocul ACUM accepta, de exemplu, să o voteze necondiționat pe Zinaida Greceanîi în funcția de președinte al Parlamentului, imediat aveau să vină alte condiții din partea PSRM, care s-a arătat ca un partener de neîncredere și nu foarte dispus să coparticipe la introducerea normalității în instituțiile statului, așa cum și-a propus blocul ACUM. Dacă vom avea alegeri anticipate, nu cred că există foarte mulți oameni care să prevadă ce s-ar putea întâmpla. Cu siguranță, nu putem vorbi de ceva bine”, a adăugat analistul.

Vineri, în aceeași zi, Curtea Constituțională și-a publicat decizia la sesizarea lui Igor Dodon, care a solicitat Curții să interpreteze data de la care trebuie să dizolve Parlamentul, în caz de inactivitate a Legislativului și lipsei învestirii unui Guvern. Astfel, Igor Dodon este obligat să dizolve Legislativul începând cu data de ieri, 7 iunie.

Totodată, precizăm că socialiștii și blocul ACUM au mers la negocieri și astăzi, în vederea „depășirii crizei politice”. Aseară, nici socialiștii și nici reprezentanții ACUM nu au vrut să spună presei despre ce anume au discutat.

Citește și: Maia Sandu, către „toți deputații”: „Mâine este o zi decisivă! Mâine putem scăpa de dictator!”

Vezi și aceste știri
Pacienții infectați cu COVID-19: Dintre cei 335 de bolnavi în stare gravă, 27 sunt conectați la respirație asistată

Pacienții infectați cu COVID-19: Dintre cei 335 de bolnavi în stare gravă, 27 sunt conectați la respirație asistată

Vatican nu mai are niciun caz activ de COVID-19

Vatican nu mai are niciun caz activ de COVID-19

Prima săptămână de vară se încheie cU temperaturi de până la +30 C

Prima săptămână de vară se încheie cU temperaturi de până la +30 C

Advertoriale
„Inspiră copilul pentru un viitor mai bun” - o campanie ce susține elevii care nu au acces la învățământul online

„Inspiră copilul pentru un viitor mai bun” - o campanie ce susține elevii care nu au acces la învățământul online

Anastasia Șerșun a ales o carieră în IT: „Dacă vrei să ajungi undeva, trebuie cel puțin să încerci” (Video)

Anastasia Șerșun a ales o carieră în IT: „Dacă vrei să ajungi undeva, trebuie cel puțin să încerci” (Video)

Încă două stații de încărcare a automobilelor electrice, instalate de METRO, în parteneriat cu PNUD

Încă două stații de încărcare a automobilelor electrice, instalate de METRO, în parteneriat cu PNUD

DONEAZĂ
Descarcă aplicația AGORA
EMISIUNI
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Explicăm legea ONG-urilor și de ce discuțiile despre ea sunt asemeni unor dezbateri cu adepții „cipizării”
  Podcastul „Bilet în Parlament”: Explicăm legea ONG-urilor și de ce discuțiile despre ea sunt asemeni unor dezbateri cu adepții „cipizării”
 • Marius Solcan - Business la 23 ani, investitorul din avion, cocktail barul Marlene | NOTA DE PLATĂ (VIDEO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Vrei să pleci (din partid), dar nu mă, nu mă iei. Cum își justificau transfugii migrările
 • Radu Lazăr - Endava, succesul în carieră, atitudinea față de crize, provocări și oportunități în IT, management | NOTA DE PLATĂ
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Ne uităm peste gard la vecini, sau ce fac alte state în lupta cu COVID-19
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • Cum a întâmpinat pandemia brandul autohton „Mallena”, povestește fondatoarea Elena Grosu...
 • Să-l cunoaștem pe Dann Bittman din versurile pe care le cântă! Iată ce i-a povestit...
Cele mai populare
 • 1
  Medic, despre cei care nu cred în COVID-19: „Păcat că nu le pot face o excursie în Terapie Intensivă” (VIDEO)
 • 2
  Mitropolitul Moldovei a mers în satul de baștină al lui Dodon, ca să sfințească fântâna și răstignirea (FOTO, VIDEO)
 • 3
  Un medic de la Institutul de Medicină Urgentă a murit. A fost confirmat pozitiv cu COVID-19
 • 4
  Decis! Cimitirele din Chișinău vor fi închise de Blajini
Autentificare
Creează cont