Vicepreședintele PDM Sergiu Sîrbu a spus că acesta „a fost termenul limită legal permis de lege”.

Un alt vicepreședinte al partidului, Vladimir Cebotari, la fel, a fost scurt în declarații. „Am avut alegeri și în zi de miercuri, asta nu e o problemă”, a menționat el.

Iar democratul Andrian Candu, și el vicepreședinte al formațiunii politice, a declarat: „Unde scrie că trebuie neapărat să fie duminică? Legislația permite. Va fi zi liberă și oamenii vor vota”.

L-am întrebat și pe președintele Organizației raionale Nisporeni a PDM, Vasile Bîtca, de ce vom avea alegeri în zi de vineri, dar nu am primit un răspuns clar. „O să muncim și o să votăm”, a menționat el.

Amintim că, în această duminică, 9 iunie, câțiva deputați PDM au sesizat Curtea Constituțională (CC) și, într-un final, au obținut suspendarea temporară a președintelui Igor Dodon. Ulterior, democratul Pavel Filip, care a preluat temporar atribuțiile șefului statului, a sesizat Curtea, cerând să fie constatate circumstanțele în care poate fi dizolvat Parlamentul. În câteva minute, CC a emis o nouă hotărâre, prin care i-a oferit lui Filip instrumentele necesare pentru a stabili data alegerilor anticipate. Zis și făcut. Acesta a semnat un demers prin care s-a stabilit data de 6 septembrie ca zi a alegerilor.

De menționat este că, sâmbătă, 8 iunie, a fost învestit un alt Guvern, cel al Maiei Sandu. Ceremonia a avut la Parlament, în prezența diverselor delegații străine din țara noastră.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!