„Președintele în exercițiu al OSCE și ministrul afacerilor Externe și Europene al Slovaciei, Miroslav Lajčák a cerut astăzi tuturor forțelor politice din Republica Moldova să depășească criza politică actuală prin dialog, acționând în baza Constituției Republicii Moldova și a respectării principiilor democratice și a statului de drept”, se arată în comunicatul instituției.

OSCE declară că urmărește „cu îngrijorare criza politică din Republica Moldova”.

„Cetățenii Republicii Moldova au nevoie de o soluție politică pentru actuala criză și stabilitate pentru a asigura calea europeană a țării”, a spus Lajčák. „Dialogul pașnic, democrația și statul de drept sunt esențiale pentru prevenirea tensiunilor și escaladarea lor", a adăugat el.

R. Moldova a mai primit câteva mesaje din exterior: de la Departamentul de Stat al SUA și de la Secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland. Statele Unite au cerut „reținere” și „acord asupra unui dialog politic”, precum și „respectarea voinței poporului”. Jagland a venit cu un mesaj mai tăios: „Deciziile recente ale Curții Constituționale sunt greu de înțeles și par arbitrare. (...) Cer avizul urgent al Comisiei de la Veneția”. 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!