
Cu masteruri peste hotare și stagii la instituții internaționale. Detalii despre miniștrii care fac parte din Guvernul Sandu (VIDEO)
Au activat ani buni în instituții de stat, au masteruri peste hotare și și-au consolidat cariere în companii internaționale. Cunosc limbi străine, iar unii dintre ei nu vorbesc româna. Am analizat cv-urile miniștrilor care fac parte Executivul Maiei Sandu.
・
Maia Sandu – prim-ministrul Republicii Moldova

Maia Sandu s-a născut în anul 1972 la Risipeni, raionul Făleşti. A absolvit Facultatea de Management la ASEM, apoi Academia de Administrare Publică de pe lângă Preşedintele Republicii Moldova. Este master în relaţii internaţionale și master în Administraţie Publică Ultimul titlu a fost obținut la Harvard Kennedy School of Government (SUA). Și-a început cariera la Ministerul Economiei, în calitate de consultant şi şef- adjunct de directive. A lucrat timp de șapte ani la Oficiul Băncii Mondiale din Chişinău în calitate de economist. Din 2010 și până în 2012, Sandu a fost consilier al Directorului executiv al Băncii Mondiale din Washington DC, SUA. În 2012 a devenit ministru al Educației. În decembrie 2015, a lansat propria platformă politică, “În /pas/ cu Maia Sandu”, care a evoluat în Partidul Acțiune și Solidaritate. Vorbește româna, engleza, rusa și spaniola. Deține un apartament în capitală și un automobil Toyota RAV4, fabricat în 2007. Sandu declară că deține într-un cont bancar din SUA 38.2 mii de dolari.
Andrei Năstase – viceprim-ministru, ministru al Afacerilor Interne

Andrei Năstase s-a născut în anul 1975 la Mîndrești, raionul Telenești. A absolvit Facultatea de Drept la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Și-a început cariera în 1997, drept ajutor al procurorului, în cadrul Procuraturii de Transport din Chișinău. A fost vicedirector al companiei „Air Moldova”. În 2002, a acces în funcția de avocat și și-a deschis propriul cabinet de avocatură. În anul 2015 Andrei Năstase a fost ales președinte PPPDA Andrei Năstase, locuiește într-un imobil din orașul Codru. Este co-proprietarul a patru case și șase construcții accesorii și anexe. Andrei Năstase conduce un automobil de model Nissan Maxima în valoare de 10 mii de euro.
Vasilii Șova - viceprim-ministru pentru reintegrare

Vasilii Șova s-a născut în anul 1959 în satul Crasnoarmeiscoe, raionul Hâncești. A absolvit Școala de Construcții Navale. În perioada 1983-1988 a fost angajat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, îndeplinind diverse funcții în efectivul mediu de comandă. Vasile Șova a activat în calitate de consilier al președintelui Igor Dodon pentru reintegrare. Șova a fost deputat în primul Parlament al Republicii Moldova și semnatar al Declarației de independență. În perioada 1995 - 1998 a deținut funcția de viceministru al Afacerilor Externe. Din 1998 până în 2002 a fost ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în Republica Populară Chineză. În 2002 a fost numit în funcția de ministru al reintegrării al Republicii Moldova. În 2009 și 2010 a fost ales în funcția de deputat în Parlament, din PCRM. Deține opt terenuri intravilane și extravilane, un apartament cu trei camere în Chișinău și o vilă de aproape 40 de metri pătrați în satul Crasnoarmeiscoe. Vasile Șova vorbește fluent limbile rusă și ucraineană, dar nu cunoaște limba română.
Natalia Gavrilița, ministrul finanțelor

Natalia Gavriliţă a absolvit dreptul la Universitatea de Stat din Moldova şi un master în politici publice la „Harvard Kennedy School”. De trei ani este stabilită la Londra unde lucrează în calitate de economistă la Fondul Global pentru Inovații. A fost secretară de stat la Ministerul Educației. A lucrat la Oxford Policy Management (OPM) din Marea Britanie pentru proiecte de guvernare și evaluare în Tadjikistan, Indonezia, Nigeria și Teritoriile Palestiniene Ocupate. Anterior a activat în domeniul reformei administrației publice, al planificării strategice și al coordonării donatorilor.
Georgeta Mincu - Ministru al Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului

Georgeta Mincu a activat în calitate de consultantă la Guvernul Republicii Moldova. A colaborat cu organizații internaționale precum Banca Mondială, Conferința Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare, Organizația Internațională pentru Migrație, Fondul Monetar Internațional. Conduce un centru de dezvoltare și management, și oferă servicii de consultanță sectorului de afaceri și organizațiilor de dezvoltare.
Nicolae Popescu - Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene

Nicolae Popescu este directorul programului „Europa Extinsă” la Consiliul European pentru Relații Externe. Predă la Institutul de Studii Politice din Paris. Anterior, a lucrat în calitate de consilier pe politică externă și afacerile UE în cabinetul prim-ministrul Republicii Moldova. A activat în calitate de cercetător la Centrul pentru Studii Politice Europene din Bruxelles. Nicolae Popescu a deținut până în 2018 funcția de analist principal al Institutului UE pentru Studii de Securitate.
Pavel Voicu – Ministru al Apărării

Vadim Brânzan - Ministrul Economiei și Infrastructurii

Vadim Brânzan a absolvit Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Fizică. În 2001 a obținut diploma de masterat de la Universitatea Harvard, MBA (master în administrarea businessului) cu specializare în finanțe. Între 1994 și 1999 a fost consultant superior pentru companii din sectorul gazo-petrolier, alimentar și organizații de stat din Rusia. Din 2001 până în 2007 – director al grupului de Investiții Globale Principale și Finanțări Structurale, MERILL LYNCH, New York. Între 2007 și 2014 este partener principal la NOV CAPITAL, LLC, fond investițional cu capital privat, New York-Londra. Între 2014 și 2016 a fost fondator și partener principal la LOGOS ADVISORS, LLC, companie de investiții cu capital privat în Miami. Anterior a candidat la funcția de guvernator al Băncii Naționale a Moldovei.
Stanislav Pavlovschi – Ministrul Justiției

Stanislav Pavlovschi este vice-președinte al Partidului Platforma DA. Este jurist. Din 1980 până în 1985 a fost anchetator și anchetator superior al procuraturii raionului Criuleni. Ulterior, timp de 16 ani a activat la Procuratura Generală a Republicii Moldova. Pavlovschi a fost judecător CEDO din partea Republicii Moldova. Din 2009 până în 2010 a fost lector la Institutul de Relații Internaționale din Moldova. În prezent este avocat la Biroul Asociat de Avocați Corect.
Liliana Nicolaescu-Onofrei - Ministrul Educaţiei, Culturii și Cercetării

Liliana Nicolaescu-Onofrei este vicepreședinta Partidului Acțiune și Solidaritate. A absolvit Facultatea de Litere la USM. A activat în cadrul diferitelor organizații neguvernamentale din domeniul învățământului. Între 1996 și 1998 a fost director al Programului de Modernizare a Educației în Domeniul Umanitar la Fundația „Soros Moldova”. Timp de 12 ani a fost director executiv al Centrului Educațional „Pro Didactica”. A oferit servicii de consultanță și training în domeniul învățământului în România, Ungaria, Bulgaria, Georgia, Kyrgyzstan, Kazahstan, Turkmenistan. În 2013 a fost numită viceministră a Educației, funcție pe care a deținut-o până în august 2015. Deține două apartamente și o încăpere auxiliară. Minista mai trecut pe hârtie și un automobil de marcă Honda.
Ala Nemerenco, Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale

Ala Nemerenco este expertă internațională pe sisteme de sănătate și consultantă la Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Deţine titlul de doctor în medicină. Este director la IMSP Clinica Universitară de Asistență Medicală Primară a USMF „Nicolae Testemițanu”. Conferențiar universitar la Școala de Management în Sănătate Publică a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”. În 2005 a fost nominalizată la Premiul Nobel pentru pace de către Organizația elvețiană „1000 de femei pentru pace”. Ala Nemerenco a fost aleasă în funcția de consilieră municipală în Consiliul Municipal Chișinău din partea Partidului Popular European din Moldova la alegerile locale din 2015. Ulterior s-a retras din partid.