„Curtea Constituțională a Republicii Moldova regretă atacurile vehemente la adresa sa și condamnă presiunile politice la care este supusă în ultimele zile. (...) Curtea Constituţională este singura autoritate independentă de orice altă autoritate, care se supune numai Constituţiei.  Judecătorii Curții sunt inamovibili pe durata mandatului. Interpretările lor au forţă constituţională. Orice influență sau ingerință din partea clasei politice din ţară sau din exterior este inadmisibilă și trebuie tratată ca un atac asupra Constituției”, se arată în comunicatul instituției.

Înalta Curte subliniază că după orice hotărâre pot exista nemulțumiri, însă odată adoptată o hotărâre sau o decizie, aceasta trebuie respectată și executată.

„Niciun scop politic nu poate justifica desconsiderarea și atacurile împotriva singurei autorități legitime de jurisdicție constituțională și ignorarea valorilor constituționale ale preeminenţei dreptului şi democraţiei. Cei care îndeamnă la dizolvarea Curţii sunt, de fapt, în Republica Moldova, inamici ai democraţiei. Toate actele Curții Constituționale adoptate s-au bazat pe prevederile Constituției și pe jurisprudența constituțională, fiind motivate cu respectarea standardelor de argumentare juridică. În scurt timp, motivările Curţii vor fi publicate, iar ulterior traduse și puse la dispoziţia publicului”, subliniază instituția.

Curtea face apel la calm şi la cumpătare. „Ea le solicită autorităţilor statale să respecte Constituţia, legile şi soluțiile obligatorii ale Curţii”.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!