Uzurparea puterii în stat sau trădearea de patrie. Sunt două expresii care în ultimele zile au răsunat pe scena politică din Chișinău. Însă, ce presupun și cum se pedepsesc aceste infracțiuni, conform legislației în vigoare? AGORA a analizat Codul Penal al Republicii Moldova și te invită să cunoști care sunt consecințele acestor acțiuni.
Uzurparea Puterii
Persoana care uzurpă puterea, mai exact, acaparează sau însușește „în mod fraudulos” puterea într-un stat. Conform Codului Penal al Republicii Moldova, articolul 339, alineatul 1, acțiunile comise în scopul uzurpării sau menținerii forțate a puterii în stat se pedepsesc cu închisoare de la 10 la 15 ani.
Totodată, alineatul 2 prevede că aceleași acțiuni, dar care au cauzat schimbarea prin violență a orâduirii constituționale a Republicii Moldova, decesul unei persoane sau alte urmări grave presupune pedeapsa de privare a libertății de la 12 la 20 de ani.
Trădarea de Patrie
Cetățeanul poate fi acuzat de „trădare de patrie” în cazul în care a acționat împotriva suveranității teritoriale sau a securității de stat prin „trecerea de partea dușmanului”, spionaj sau divulgarea secretului de stat unui străin. Potrivit articolului 337, alineatul 1 al Codului Penal, acțiunea de trădare de patrie se pedepsește cu privarea de libertate de la 12 la 20 de ani.
Vezi și aceste știri

Zeci de oameni au rămas blocați deasupra animalelor sălbatice de la o grădină zoologică din SUA

Dodon l-a felicitat pe Lukașenko cu ocazia Zilei Independenței: „Moldova și Belarus sunt legate de o prietenie puternică”

În Islanda va fi construită cea mai mare instalație de captare a carbonului din aer
Advertoriale

Pentru IMM – Victoriabank te ajută să-ți construiești o afacere modernă, durabilă și profitabilă cu Eu4Business EBRD Credit Line

Complexul locativ Alpha Residence și-a deschis ușile pentru locatari ( VIDEO)
