„La ședință au fost incluse patru subiecte pe ordinea de zi. Cu regret constat, că dintre persoanele care sunt obligate din oficiu să participe la ședința CSS, au lipsit procurorul general și guvernatorul BNM. Atenționez că, conform legislației, membrii CSS sunt obligați să se prezinte la ședință”, a punctat Dodon.

El a dat citire deciziilor luate la ședința CSS. 

„Cerem PG și BNM prezentarea, în regim de urgență a raportului Kroll 2, la CCS. Guvernul și Parlamentul să se adreseze direct la Kroll pentru a cere să-i fie prezentate detaliile despre investigații. CSS solicită comunității internaționale să se implice în investigarea fraudei bancare”, a dispus Dodon.

Al doilea subiect discutat la CSS a fost distrugerea probelor infracțiunilor comise.

„Sunt două instituții de stat care online urmăresc informația despre transferuri bancare mai mari de 500.000 de lei. Solicităm BNM și Serviciul Spălării Banilor să informeze zilnic CSS despre fluxul de bani. Solicităm informații despre toate transferurile, începând de la 1 ianuarie 2019. Din diverse surse se confirmă că cei care au fost la putere scot banii din țară. Atenționăm angajații organelor de investigație și anchetă despre răspunderea după dispariția probelor pe marginea fraudei bancare. Am auzit că se distrug și se sigilează probe. Să nu ardă întâmplător un etaj din PG pentru a distruge probele. Preîntâmpinăm despre responsabilitatea personală”, a spus președintele.

Șeful statului a spus că CSS a discutat și ultimele decizii ale CC.

„Am luat act de deciziile CC și le calificăm drept arbitrare și contrar Constituției, care atentează la securitatea națională. Am constatat că decretul semnat de Filip despre dizolvarea parlamentului și alegeri anticipate nu corespunde normei constituționale. Am semnat decret de anulare a acestei decizii. CSS face apel la toate instituțiile să nu împiedice Guvernul nou-ales”, a conchis președintele.

Ulterior, democrații au spus însă că acest decret nu putea fi anulat. „Decretul semnat de președintele interimar Pavel Filip este un decret care a produs deja efecte juridice, deja a fost publicat în monitorul oficial. Procedura deja declanșată nu mai poate fi oprită”, a declarat vicepreședintele PDM Vladimir Cebotari.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!