Cât are un micron și cum ne dăm seama dacă o pungă poate fi comercializată sau nu

Cât are un micron și cum ne dăm seama dacă o pungă poate fi comercializată sau nu

Dacă cineva v-ar întreba ce-s aceștia microni și cum se măsoară o pungă din comerț ca să afli dacă are dreptul să fie vândută sau ba, puțini probabil ați ști răspunsul fără echivoc. Astăzi în Republica Moldova este interzisă comercializarea pungilor din plastic mai groase de 50 de microni. Am încercat să facem lumină peste subiect, de ce pungile din plastic continuă să fie vândute în magazine, care sunt cu drept de comercializare și care nu ar trebui să fie vândute.

Elena Tacu, EcoVisio, coordonator de program „Activ ECO” ne-a explicat în cadrul evenimentului On&Off the Record „Life in Plastic is Fantastic” cum e cu aceste pungi și care pot fi vândute.

„În legea intrată în vigoare, cu referire la 50 de microni, are în vedere pungile foarte groase, de obicei la supermarketurile mari se vând și sunt pungile în care ducem încărcătura mare. Pungile mici, de separare, nu sunt incluse în lege, și la momentul nu sunt vizate”, menționează Elena.

Publicitate
...

Au recunoscut și reprezentanții marketurilor, în mare parte, în decursul unei zile, se vând de câteva ori mai multe pungi mici, de separare, decât pungi mai groase (mari - circa 4000-5000 unități). Dar haideți să revenim la unitatea lor de măsură.

Ce este un micron?

„Este o mărime care înseamnă 10 la minus a 6 metri și reprezintă grosimea pungii, doar pe o parte a acesteia. Grosimea unei pungi se măsoară cu un micrometru, un aparat special care indică această cifră. Pentru comparație, vedeți câți microni au alte produse din viața noastră:

...

De obicei pungile mai puțin de 50 de microni sunt mai fine la atingere, însă acest lucru poate să difere și în funcție de calitatea plasticului. Chiar și punga celebră cu „calendar”, ați observat probabil, că a devenit mai subțire, mai fină, în ultima perioadă, anume pentru a „intra” în ramele legii”, precizează coordonatoarea de program „Activ ECO”.

...

Menționăm că ulterior acest tip de pungă, dar și celelalte c8 care au venit invitații și participanții de acasă au fost măsurate cu un micrometru. Punga neagră cu „calendar” are grosimea de 45 micrometri. Vedeți mai multe detalii în LIVE-ul din prima parte a evenimentului:

...

„ON&OFF the Record” a fost organizat de Agora.md în parteneriat cu Youth Association ASIST. Susținerea financiară a fost oferită de Black Sea Trust for Regional Cooperation.

Acest eveniment este parte a proiectului „Presa în sprijinul democrației, incluziunii și responsabilității în Moldova” (MEDIA-M), finanțat de USAID, UK aid și implementat de Internews in Moldova, care are ca scop promovarea dezvoltării mass media independente și profesioniste, și crearea unui sector media mai rezistent la presiunile politice și economice.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

 • Facebook
 • Instagram
 • Youtube
 • Twitter
 • Telegram
 • RSS Feed

APLICAȚIE

 • App Store
 • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
 • Mastercard
 • Visa
 • PayPal