Maia Sandu și Andrei Năstase au ajuns deputați pe circumscripțiile uninominale în care au candidat, iar Liliana Nicolăescu-Onofrei pe lista circumscripției naționale a Blocului Politic ACUM. Maia Sandu a câștigat mandatul pe circumscripția nr. 50 din Europa de Vest, iar Andrei Năstase pe circumscripția nr. 33 care include localitățile Codru, Durlești, Sîngera, Trușeni și Băcioi.

Codul Electoral prevede că în cazul în care candidatul care a câștigat la alegeri pe o circumscripție se retrage, în acea circumscripție uninominală se organizează alegeri noi. Astfel, pe circumscripțiile nr. 33 și nr. 50, în următoarea perioadă ar trebui să se desfășoare alegeri parlamentare noi. Legea prevede că dacă funcția de deputat a devenit vacantă - Comisia Electorală Centrală stabileşte data desfăşurării alegerilor noi care au loc peste cel puţin 60 de zile de la data când deputatul a renunțat oficial la funcția de deputat, dar nu mai târziu decât peste trei luni de la această dată. Totodată, deputații au la dispoziție 30 de zile pentru a anunța oficial Parlamentul că renunță la mandatul de deputat și rămân în Guvern.

Astfel, în cazul circumscripțiilor uninominale, unde au candidat Maia Sandu și Andrei Năstase, cei doi trebuie să comunice până la 8 iunie dacă renunță la mandatul de deputat sau nu. În cazul în care aleg să plece din Legislativ, alegerile noi ar urma să fie organizate până la data de 8 octombrie 2019.

"

"

În cazul în care din Parlament pleacă un deputat ales pe circumscripția națională, în locul lui în Legislativ vine următorul de pe lista partidului politic. Astfel, în locul deputatei Lilianei Nicolăescu-Onofrei ar putea veni Serghei Cataranciuc. 

Serghei Cataranciuc a lucrat profesor universitar la Facultatea Matematică și Informatică din cadrul Universității de Stat din Moldova (USM). În ultimii trei ani, Serghei Cataranciuc a fost șeful departamentului de matematică de la USM, conform informațiilor publicate pe pagina web: acum.md.

Lidera PAS, Maia Sandu, a precizat că va anunța mai târziu cum se va proceda și care va fi numele potențialilor candidați pe cele două circumscripții uninominale din partea Blocului Politic ACUM.

Marți, 11 iunie, deputații au votat în prima lectură anularea sistemul electoral mixt, în cadrul ședinței Parlamentului. Potrivit deputatului Radu Marian, aleșii poporului urmează să vină cu o clarificare privind organizarea alegerilor noi în circumscripțiile uninominale. Anularea sistemului electoral mixt urmează să fie votată de către deputați în a doua lectură.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!