„Eu sunt împotriva federalizării. (...) Federalizarea nu poate fi impusă. Ori dacă vă uitați la partidele politice niciodată nu a existat o majoritate care vrea federalizarea. Eu știu că la fel ca mine cred majoritatea cetățenilor și partidelor poltiice. Nu văd niciun risc. Subiectul federalizării este fals. Nu este pe agenda politică”, a spus Nicolae Popescu, ministrul afacerilor externe și integrării europene. 

Referitor la Acordul de asociere cu UE, ministrul a menționat că este convins că Igor Dodon sprijină demersul său principal, și anume implementarea acestui document. Ministrul Popescu a precizat că avut o întrevedere cu șeful statului, unde acesta i-a spus că nu intenționează să revizuiască Acordul cu UE, regimul liberalizat de vize sau alte documente semnate de Republica Moldova și UE.

Demnitarul a subliniat că în ultimii 15 ani, UE a devenit cel mai mare partener al Republicii Moldova, iar fără Acordul de asociere Moldova ar intra într-un colaps economic, nu ar mai avea locuri de muncă și salarii.

Nicolae Popescu a îndemnat jurnaliștii să facă uneori abstracție de la declarațiile politice, deoarece politicienii își schimbă opiniile.

Noul ministru ales în Guvernul Sandu a spus că este specialist în conflicte înghețate, precum este cel din regiunea transnistreană. În context, Nicu Popescu a menționat că va insista în continuare pentru retragerea trupelor rusești din stânga Nistrului. Acesta a spus că agenda sa de relații externe cu Rusia nu include federalizarea, dar include retragerea trupelor din Transnistria și cooperare economică.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!