„Cert e faptul că la acel moment și în acel context eu personal în acele discuții de la audierile din Parlament am auzit o anumită informație, o parte din ea cu sigiliul „Secret de stat”, pe care upot să le divulg. Atunci autoritățile au acționat într-un fel. Acum să zic că au acționat corect sau nu, îmi este foarte greu să zic pentru că nu sunt specialist. Dar am înțeles că instituțiile au acționat în baza unor protocoale și legi, și sisteme și valori pe care le-au avut”, a declarat Andrian Candu.


„CtEDO s-a referit din punct de vedere a legislației legate de azilul politic și alte chestii. CtEDO nu s-a referit la chestiuni de securitate”, a adăugat Candu.

„Au fost distruse șapte familii”, a reacționat moderatorul emisiunii.

Și democratul Pavel Filip a reacționat astăzi la decizia CtEDO, spunând că îi pare rău pentru ceea ce s-a întâmplat.

Vezi și: Hotărârea CtEDO în cazul expulzării profesorilor turci: R. Moldova, obligată să achite câte 25.000 de euro fiecăruia

Amintim că la 6 septembrie 2018, șapte profesori turci din rețeaua de licee „Orizont” au fost ridicați de către Serviciul de Informații și Securitate și expulzați, cu justificarea că activitățile lor ar constitui o amenințare la securitatea naționale a Republicii Moldova.

Doi dintre profesorii turci de la rețeaua de licee „Orizont” din Republica Moldova au fost condamnați la închisoare în Turcia. Unul dintre ei a primit o pedeapsă definitivă de șase ani și șase luni privațiune de libertate, epuizându-și calea de atac. Al doilea a fost condamnat de prima instanță la nouă ani de închisoare, însă instanța de apel urmează să se expună după ce sentința a fost atacată.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!