„Rezidenților angajați la Agenția Națională pentru Sănătate Publică nu li s-a achitat salariul din luna aprilie. Practic ei nu au cu ce trăi.
Jumătate din rezidenții anului 2, care se află în stagiu practic în raioane, au primit pentru luna Martie salariul incomplet - doar câte 1000 lei. Rezidenții la Ansp Moldova în loc să petreacă stagii practice și să se dezvolte profesional, sunt utilizați pe parcursul deja a 3 luni pentru a îndeplini o funcție simplă de operator în Direcția Management date in sănătate (introduc certificatele de deces în sistemul de date). Pentru asta trebuie să investească statul sute de mii și să pregătească un doctor ca apoi să-l utilizeze în munci necalificate?”, a scris Nemerenco. 

Ministra speră că va reuși să deblocheze situația în cel mai scurt timp:

„Am aflat că și în alte specialități salariul rezidenților nu e plătit din aprilie. Ba mai mult - nici până la ziua de azi nu s-a achitat recalcularea pentru lunile Decembrie 2018 - Martie 2019 conform cerințelor Legii 270 din 23.11.2018 cu privire la sistemul unic de salarizare a sistemului bugetar. Ministerul Finanțelor nu a alocat încă resurse pentru acest scop, și toți așteaptă. Aceasta denotă un singur lucru - caznaua e pustie”.

Ala Nemerenco a fost aleasă în calitate de ministru al Sănătății în Cabinetul de miniștri condus de Maia Sandu, în urma votului a 61 de deputați din Blocul ACUM și PSRM.

Anterior a deţinut funcţia de specialist principal la Ministerului Sănătății, în domeniul medicinei de familie. În 2005,  Nemerenco a fost nominalizată la Premiul Nobel pentru pace de către Organizația elvețiană „1000 de femei pentru pace”.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!