Potrivit avocatului Munteanu, chiar de la reținerea lui Vlad Filat au fost comise abuzuri: procedura de ridicare a imunității a fost contrar legii, iar judecătorul a încălcat prezumția nevinovăției.

Și procesul de judecată s-a desfășurat cu grave încălcări de procedură, menționează Victor Munteanu care spune că martorii apărării nu au fost audiați, nu s-au tradus actele din limbi străine și nu s-au verificat rulajele financiare. Mai mult, el spune că lui Filat i-au fost atribuite companii rezidente și nerezidente, care nu au nicio atribuție cu ex-premierul comdamnat.

Victor Munteanu mai spune că Filat a fost condamnat, „cu viteza luminii”, la nouă ani de detenție. „Sentința este ilegală. A fost atacată la Curtea de Apel, dar Curtea nu a exminat cauza în baza probelor. Nici măcar Ilan Șor nu a fost audiat de Curtea de Apel”, menționează avocatul lui Filat.

Făcând o introspecție a cazului Filat, avocatul a identificat că sumele de bani puse la baza condamnării sunt fictive. „S-a anunțat suma de 250 milioane de dolari. În judecată au trimis 40 de milioane de dolari. Curtea de Apel a exclus 24 milioane de dolari. (…) Alte trei milioane de dolari figurează în prima cerere de revizuire. Vom demonstra că aceste sume au fost atribuite ilegal”, spune Victor Munteanu. Avocatul afirmă că se impune rejudecarea cazului Filat. Acesta speră că dosarul nu va fi examinat de aceeași judecători.

Amintim că Vlad Filat a fost condamnat la nouă ani de închisoare, pentru trafic de influență. Filat a fost arestat în anul 2015, în urma unui denunț făcut de Ilan Șor, primar de Orhei.


Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!