„ICJ este deosebit de preocupat de procedura excesiv de rapidă prin care Curtea Constituțională a ajuns la hotărârile sale de a dizolva Parlamentul, de a înlătura un Președinte al Republicii și de a-l înlocui cu primul-ministru. ICJ atrage atenția asupra perioadei inoportune în care Curtea Constituțională a emis hotărârea prin care a dispus finalizarea mandatului parlamentar

Potrivit ICJ, aceste evoluții apar pe fondul „deficiențelor manifestate în independența instituțională a sistemului judiciar din Republica Moldova”. Aceeași instituție a stabilit, în primăvara acestui an, că trei judecători numiți la CC au fost anterior parte a puterii PDM. (Întregul raport - aici).

În plus la asta, ICJ salută faptul că cei de la Comisia de la Veneția au fost invitați să emită un aviz urgent privind criza constituțională.

„Solicităm tuturor instituțiilor și partidelor din Moldova să caute o soluție care să respecte pe deplin statul de drept și legea internațională și standardele la care Moldova a subscris. În acest sens, îndemnăm toate părțile interesate să aștepte avizul Comisiei de la Veneția a Consiliului Europei în această chestiune și să reconsidere situația în lumina constatărilor sale”.

Amintim că prin deciziile emise la 7, 8 și 9 iunie 2019, Curtea Constituțională a decis că Parlamentul ar trebui dizolvat pentru că nu a reușit să formeze un guvern în termen de trei luni de la sfârșitul mandatului precedent al guvernului. Deciziile au declanșat demiterea președintelui Republicii, Igor Dodon, pentru că a refuzat să dizolve Parlamentul. Aceasta a condus la numirea provizorie a lui Pavel Filip, în calitate de președinte interimar al Republicii. De asemenea, Curtea a declarat neconstituțională și anulat orice act emis de Parlament după 7 iunie. Nici Parlamentul, nici Președintele Dodon nu au acceptat deciziile Curții Constituționale.Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!