„Criza politică actuală, după părerea noastră, e rezultatul unui deceniu de nelegiuire sistematică, ce a transformat Constituția într-un „slujitor” din care cei, care au sesizat Curtea Constituțională, pot „stoarce” tot ceea ce doresc. Crearea acestei situații absurde a fost promovată în mod activ, inclusiv de mulți participanți la „coaliția temporară” care a fost acum formată în Parlament.

În comunicatul lor, PCRM susține că Maia Sandu s-a folosit, în decursul anilor de „sprijinul politic al lui Plahotniuc în calitate de ministru al Educației”. Comuniștii aduc aminte și de Igor Dodon, care votase pentru Nicolae Timofti în funcția de președinte.

„Contribuția Maiei Sandu și a lui Igor Dodon la crimele împotriva Constituției s-a manifestat cel mai clar prin participarea lor la alegerile prezidențiale. (....) Bazele statului de drept au fost distruse din nou și din nou. Așa sa întărit regimul uzurpător. Atât Partidul Socialiștilor, cât și partidele care fac parte din blocul ACUM sunt direct implicate în acest proces”, mai adaugă comuniștii.

Într-un final, după critici aduse atât PD, cât și PSRM și ACUM, PCRM a conchis că actuala majoritate parlamentară s-a format din „setea de răzbunare și teama de a fi descoperiți”.

„Frica de a pierde pârghiile puterii a pus stăpânire pe PDM. O ciocnire între ele poate distruge statul moldovenesc. Numai alegerile parlamentare anticipate pot fi o cale de ieșire din actuala situație explozivă. Nu cele pe care le-a numit Filip pentru 6 septembrie, ci cele care ar trebui organizate după o serie de evenimente legislative și organizatorice. Toate recomandările la această temă se găsesc în declarațiile Partidului Comuniștilor. Acest lucru, mai presus de toate, vizează revenirea la stat a normelor constituționale și a legislației electorale”, conchide partidul.

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!